Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Εγκαίνια στη φυλακή του Ρήγα

Έστω.. Στην υπόθεση της εθνικής μας υποχρέωσης (η κ. Δραγώνα και οι των επιθέσεων κατά της ιστορίας μας συναυτουργοί της εξαιρείται από αυτή) απέναντι στον Βελενστινλή της Ελλάδας των Βαλκανίων και του κόσμου ολόκληρου αποφάσισε να συνεισφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού. Εγκαινιάζεται έτσι αύριο το μεσημέρι στο Βελιγράδι ο Πύργος Νεμπόισα, στον οποίο μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.
Η αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου, που βρίσκεται στο παραποτάμιο τμήμα (σύγκλιση του ποταμού Σάβα με τον Δούναβη) του κάστρου του Βελιγραδίου, αποτελεί ένα έργο ελληνοσερβικής συνεργασίας. Γι' αυτό τα εγκαίνιά του θα τα κάνουν από κοινού οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και της Ελληνικής, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του δημάρχου του Βελιγραδίου Ντράγκαν Ντίλας, του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημ. Δρούτσα και των υπουργών Πολιτισμού Σερβίας και Ελλάδας, Μπρ. Μάρκοβιτς και Π. Γερουλάνου, κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σε συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου, εκπόνησε το σχέδιο μετατροπής του Πύργου σε μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο αλλά και στην ιστορία του σε σχέση με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων, και εν γένει των Βαλκανικών λαών.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τις δύο χώρες. Από την Ελλάδα πρόσφεραν διάφορα κονδύλια το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το ΕΚΒΜΜ και η Βουλή των Ελλήνων. Από τη Σερβία το βάρος της χρηματοδότησης ανέλαβε, ο Δήμος Βελιγραδίου και η «Belgrade Fortress»


Δεν υπάρχουν σχόλια: