Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Την ζωή του για μια είδηση

Κρις Χόνδρος πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ
Ιρακ: Ενας ουλαμός αμερικανών στρατιωτών περιπολεί την περιοχή, όπου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6.00 μ.μ. Ενα αυτοκίνητο πλησιάζει με ταχύτητα το στρατιωτικό τζιπ. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι πρόκειται για εχθρικό όχημα και ανοίγουν πυρ. Το όχημα ανατρέπεται. Οταν πλησιάζουν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια ιρακινή οικογένεια. Ο πατέρας και η μητέρα είναι νεκροί. Τα έξι παιδιά, που βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα, βουτηγμένα στο αίμα τους, κοιτάζουν σαστισμένα.
«Είναι άμαχοι!» φώναξε κάποιος, συνειδητοποιώντας το λάθος. Ενα κοριτσάκι ουρλιάζει στον μεταφραστή: «Γιατί μας πυροβολήσατε; Δεν έχουμε όπλα! Πηγαίναμε απλώς στο σπίτι μας!».
Η ιστορία αυτή ίσως δεν μαθευόταν ποτέ αν ο Κρις Χόνδρος, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Getty, δεν συνόδευε τον ουλαμό. Συνειδητοποιώντας την τραγικότητα της στιγμής, έβγαλε τη μηχανή του και απαθανάτισε τις πρώτες αντιδράσεις, παιδιών και στρατιωτών. «Σε τέτοιες στιγμές διατηρείς την ψυχραιμία σου και λειτουργείς επαγγελματικά, γιατί πρέπει πάση θυσία να παραμείνεις αντικειμενικός και να μεταδώσεις την είδηση. Κάπως σαν τον γιατρό στην Εντατική. Αλλιώς δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός» θυμήθηκε εξιστορώντας το γεγονός βεβαίως πριν χάσει οριστικά το δικαίωμα στην είδηση και στην ζωή. Επειδή δεν υπάρχει δημοσιογράφος σε αποστολή που να μην του έχουν από τα πριν προσημειώσει την ζωή του, αλλά και γιατί θα πρέπει να το αποδεχτεί αν θέλει να απαλλαγεί από τον φόβο και να είναι πειστικός στις δημοσιεύσεις του. Ξέρω τι σας γράφω και μάλιστα πολύ καλά..


Δεν υπάρχουν σχόλια: