Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Υπάρχει δημοκρατική λύση μετά το «μεσοπρόθεσμο»

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου


Κυρίες και κύριοι καληνύχτα μας. Ο μόνος τρόπος για να μην μετατραπεί η νύχτα στην οποία μας έβαλαν τα 155 «ναι» στο «μεσοπρόθεσμο», σε εφιάλτη και για να περισωθεί ότι έχει απομείνει από ένα εξευτελισμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο διασύρεται αυτές τις στιγμές, είναι η άμεση διεξαγωγή εκλογών, την οποία μπορεί να επιβάλει συλλογικά η αντιπολίτευση.


Σήμερα επισφραγίστηκε συμβολικά το τέλος της μεταπολίτευσης με τον χειρότερο τρόπο. Οι βασικοί καπηλευτές της αντίστασης κατά της χούντας πρόδωσαν τον μύθο πάνω στον οποίο στήριξαν την πολιτική τους καριέρα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένοι στην παγίδα που έστησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την συνδρομή ξένων και ντόπιων πολιτικο-επιχειρηματικών συμφερόντων, αυτοπυροβολήθηκαν με το πιστολάκι που έπαιζε ο αρχηγός τους απειλώντας δήθεν
τις αγορές.


Με το πρώτο μνημόνιο, το οποίο αναζήτησε εναγωνίως ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ως μέσο πολιτικής δήθεν υποστήριξης από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα, η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία δέχτηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Με την υπερψήφιση του σημερινού «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος οικονομίστικης φαντασίωσης, το πολιτικό σύστημα εκπροσωπούμενο από το ΠΑΣΟΚ, έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι είναι ένας αδίστακτος μηχανισμός εξαθλίωσης των Ελλήνων. Απέδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνον η επιβίωση του καθεστώτος. Πιστεύουν ότι μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία απειλώντας διαρκώς την κοινωνία όχι απλώς με πτώχευση μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας, αλλά ακόμη και με τανκς. Κυβέρνηση και διαπλεκόμενα ΜΜΕ είναι οι βασικοί φορείς μιας πρωτόγνωρης κρατικής τρομοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ειρηνικά δίχως εκλογές.


Η αντιπολίτευση έχει το νόμιμο τρόπο να επιβάλλει εκλογές. Έχει πλέον την υποχρέωση, θα έλεγα, να επιβάλει εκλογές αν σέβεται στοιχειωδώς την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, την οποία έχει απαξιώσει η ηθική των κυβερνώντων. Τον ξέρετε (τον τρόπο) στη ΝΔ και τον γνωρίζουν τα κόμματα της αριστεράς. Συνεννοηθείτε, οργανωθείτε και αν ο κ. Παπανδρέου δεν συναινέσει σε άμεση προσφυγή στην κάλπη, παραιτηθείτε συλλογικά. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Στις δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ίδια κατεύθυνση δεν θα αναφερθώ για να μην προκαλέσω περισσότερο.


Από μια κυβέρνηση που στηρίζει την πολιτική της στην χυδαιότερη απειλή που θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί σε ένα τύποις έστω δημοκρατικό πολίτευμα, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει δημοκρατική ευαισθησία. Οι άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ – όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει σε αυτό – απέδειξαν ότι είναι αδίστακτοι. Είναι ικανοί να γονατίσουν απολύτως την ελληνική κοινωνία καθιστώντας έναν ολόκληρο λαό εξευτελισμένο επαίτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, ο οποίος διατίθεται ακόμη και να αυτομαστιγωθεί για να πάρει κάθε φορά την δόση που προβλέπουν επαχθείς συμβάσεις με τους νέους κρατικούς και διεθνείς δανειστές μας.


Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να επανασυσταθεί η πολιτική νομιμοποίηση στην χώρα, καθώς πλέον το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε σαφή διάσταση με την κοινωνία. Αυτό θα έπρεπε ήδη να το αντιλαμβάνονται πολύ καλά πρώτοι απ’ όλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας ενημερώσουν, λοιπόν, αύριο, μετά την ολοκλήρωση της ανεπανάληπτης πολιτικής ασχημίας που διέπραξαν με το «μεσοπρόθεσμο» και τον εκτελεστικό νόμο, τον αρχηγό τους ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συναινέσει σε άμεση προσφυγή σε εκλογές, καθώς ήδη το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Εάν δεν το πράξει σημαίνει ότι ούτε για το κόμμα του ενδιαφέρεται, ούτε για την χώρα. Εάν δεν βοηθήσει με την στάση του στην αποκατάσταση της πολιτικής νομιμοποίησης, αλλά και της νομιμότητας της κυβερνητικής πρακτικής, πολύ φοβάμαι ότι οι στόχοι του είναι ευρύτεροι και αποδίδονται αυθεντικά από τις υποδηλώσεις του αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου.


Εν πάσει περιπτώσει ο ρόλος πλέον για την δημοκρατική αποκατάσταση περνά στην αντιπολίτευση. Λίγα πράγματα θα περίμενε ο αντικειμενικός παρατηρητής από το ΠΑΣΟΚ, μια και την αμέσως επόμενη περίοδο που θα συνειδητοποιηθεί από όλους τί διέπραξαν στην βουλή, θα κυριευθούν από σοκ και δέος. Σε μια τέτοια φάση ο προεκλογικός αγώνας δεν είναι ότι το καλύτερο για λύτρωση, εκτός εάν συνοδευτεί με «λυτρωτικές» εσωκομματικές διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε το παιχνίδι του. Ήρθε η ώρα να δείξει και η αντιπολίτευση εάν ενδιαφέρεται για την δημοκρατία ή διαπνέεται αποκλειστικά από ιδιοτελή κίνητρα.


Προσοχή όμως μην παρεξηγηθούμε! Δεν θεωρώ ότι οι εκλογές, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, θα αποτελέσουν λύση στο οικονομικό ζήτημα και την διεθνή πολιτική της χώρας. Είναι αποκλειστικά μηχανισμός επαναδόμησης της πολιτικής νομιμοποίησης η οποία αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό των κοινοβουλευτικών καθεστώτων. Δίχως αυτήν η νομοθετική λειτουργία και γενικότερα η λειτουργία του πολιτεύματος και των οργάνων του κράτους βρίσκονται στον αέρα με αποτέλεσμα όλοι οι επιμέρους οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί να αμφισβητούνται και να βραχυκυκλώνουν με τελική κατάληξη την δυσλειτουργία, την αδράνεια και σε ακραίες περιπτώσεις το χάος.









Δεν υπάρχουν σχόλια: