Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δια βοής το πτυχίο κατά πως πάει το υπουργείο παραπαιδείας

Πανεπιστημιακά πτυχία με τριετείς σπουδές (!) προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ, τον οποίο θα καταθέσει σε λίγες μέρες στη Βουλή η υπουργός παραπαιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Το υπερεκτιμημένο ταγιέρ παρουσίασε χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για την Παιδεία του ΠΑΣΟΚ τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου, που ως προς αυτό τουλάχιστον και από μια πρώτη ανάγνωση να επισημάνω τα εξής. 

Πρόκειται για έναν εύπεπτο τρόπο να φάνε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές την τούρτα με τα κόπρανα η οποία είναι ο διακαής της πόθος: Η νομοθετημένη μείωση των δαπανών για την παιδεία. Γιατί ανεπισήμως μαθήματα τα οποία κάποτε και επί της εποχής μου διδάσκονταν στο βασικό πρόγραμμα σπουδών έχουν από εποχής της Κινεζομαϊμούς περάσει σε ένα καλοπληρωμένο από τα εισοδήματα των νοικοκυριών μεταπτυχιακό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις διατάξεις του νέου νόμου θα δίνει τη δυνατότητα σε όσα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ το επιθυμούν να οργανώσουν και «γρήγορα» προγράμματα σπουδών διάρκειας τριών ετών, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, σε επιστήμες στις οποίες τα ιδρύματα κρίνουν ότι επαρκούν τα τρία έτη για την
απόκτηση του πτυχίου. 

(καταλάβατε ασφαλώς.. πρόκειται για σχολές θεωρητικού περιεχομένου η αξία των πτυχίων από τις οποίες έχει έτσι κι αλλιώς υποβαθμιστεί από την καθεστωτική δράση, για να παράγονται τελικά μορφωμένοι ανειδίκευτοι! Ένας τέτοιος είμαι και εγώ)


Προκειμένου να γίνει εφικτό, οι πανεπιστημιακές σπουδές θα αποτιμώνται με πιστωτικές μονάδες στο πρότυπο του ευρωπαϊκού συστήματος ECTS και όποιος φοιτητής συγκεντρώνει 180 μονάδες (αντιστοιχούν σε τρία έτη) θα λαμβάνει πτυχίο σε συγκεκριμένες επιστήμες. Αναμένεται ότι κατ' αρχάς αρκετά ΤΕΙ θα ενδιαφερθούν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα καθώς θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χορηγώντας «γρήγορα πτυχία», εφόσον θα είναι ισότιμα με αυτά της 4ετούς διάρκειας. 

(εδώ το καθηγητικό κατεστημένο -όχι όλο φυσικά- δεν έχει λόγο να αντιδράσει αφού θα ευνοηθεί οικονομικά δεδομένου ότι θα αμείβεται επί πλέον για κάθε μεταπτυχιακό που υποχρεούτο να διδάξει εντός του βασικού προγράμματος σπουδών. Ίδού πως επιτυγχάνεται η συρρίκνωση της δωρεάν παιδείας στην πράξη ανεξαρτήτως της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16!)


ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Επίσης, ο νέος νόμος-πλαίσιο θα περιέχει σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη θέσπιση συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ και την επιλογή πρυτάνεων κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αντί εκλογών όπως γίνεται σήμερα. Στα συμβούλια θα μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί και θα λειτουργούν πλάι στις Συγκλήτους, έχοντας αρμοδιότητες για το «επιχειρησιακό» κομμάτι των πανεπιστημίων, αλλά ενδεχομένως και για το άσυλο. (νάτο και το άλλο κερασάκι! κυβέρνηση καρατζαφύρερ έχουμε αλλά δεν το έχουμε ακόμη αφομοιώσει ή δεν θέλουμε προφανώς)


Στον ΚΤΕ Παιδείας, πάντως, ο βουλευτής και πανεπιστημιακός Κ. Καρτάλης δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις τριετείς σπουδές. Αντιδράσεις αναμένονται όμως και στα πανεπιστήμια. Σιγά μην περάσει αβρόχοις ποσίν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: