Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Στείλε γράμμα και γραφή.. Οι διανοούμενοι κατά που πήγαν;

Από τον δεκαοχτάχρονο Τάσο


Καλημέρα για μένα , καλησπέρα… 
Σαλαάμ αλεκουμ, γεια και χαρά σας, τι εννοούμε όταν λέμε κάποιους ανθρώπους σε αυτήν την χώρα «πνευματικούς» άραγε; 
Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν εν ζωή οι πραγματικοί, τιτάνες άνθρωποι του παρελθόντος, αν θα τους δίναμε σημασία σήμερα, στο σήμερα του αδυσώπητου χαβά μας, στο σήμερα που το τίποτα θριαμβεύει με μια στριγκλιά στο πουθενά, που οι τενεκεδένιοι… οι τενεκεδάνθρωποι ακούγονται περισσότερο (γιατί είναι κούφιοι… μήπως;) 
Προλογίζω λοιπόν όλα αυτά που είδα στην ΝΕΤ, τα περί προβλημάτων της Αθήνας και του επαναπροσδιορισμού των πνευματικών ανθρώπων εδώ στο Ελλαδιστάν.


Εκατό χρόνια κλείσαμε από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (και πριν από δύο μήνες είχαμε τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη) και αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει τον Σκιαθίτη συγγραφέα του έρωτα και της ζωής ( και άλλα πολλά που λένε οι ειδικοί) που έγραφε, από ό,τι έχω ακούσει, κατά παραγγελία, χρησιμοποιώντας πότε την δημοτική και πότε την καθαρεύουσα στα κείμενα του.
Τέλος πάντων με το μυαλό μου τον φέρνω στην ζωή του σήμερα, και πιστεύω ότι ίσως να μην γνωρίζαμε για εκείνον και τα φοβερά συγγραφικά έργα του, γιατί ήταν σαν χαρακτήρας κλειστός και ντροπαλός, άρα κανένας από κανένα μέσο δεν ασχολείται μαζί του… αλλά άντε να σας βάλω στον ωκεανό της φαντασίας μου, και να σας πω ότι εντέλει τα καταφέρνει , γίνεται γνωστός ανά το πανελλήνιο και ασχολούνται μαζί του οι άνθρωποι των Μ.Μ.Ε (αν και πολύ δύσκολο, εδώ μια φωτογραφία τράβηξε και αυτή με το ζόρι!!!) θα τον έβγαζαν σαν γέρο παράξενο, απόμακρο γεροξεκούτη νησιώτη συγγραφέα παράξενων κειμένων, (οι απόψεις των ειδικών διίστανται!!!)


Αλλά τι κάθομαι και γράφω, εδώ ακόμα και να ζούσαν οι μεγάλοι ποιητές μας, νομίζω ότι θα τους είχαμε στην γωνία παραμερισμένους, γιατί είμαστε μια κοινωνία σε νευρικό κλονισμό, και δεν υπάρχει η διαύγεια, το καθαρό μυαλό. Τι λέω, εδώ παίζουμε τυφλόμυγα μεταξύ μας!!! Δυστυχώς έχουμε προσκυνήσει έναν ψεύτικο θεό και έχουμε χάσει τον ίδιο μας τον εαυτό. Διαβάζοντας μια free press εφημερίδα έλεγε ότι τα μεγάλα πνεύματα αυτής της χώρας έφυγαν σε άλλη γη σε άλλα μέρη, γιατί άραγε;(μια άλλη θεωρία λέει ότι οι πνευματικοί άνθρωποι πούλησαν την χώρα τους, δεν την υποστηρίζω την άποψη, αλλά…)


Ακόμα μεγαλύτερο νταβαντούρι θα είχε αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Καβάφης (και να ερχόταν στην Ελλάδα, για ξένο θα τον περνάγαμε!!!). Κανείς δεν θα μπορούσε να εξηγήσει πως έγραψε την ‘’Ιθάκη’’, αλλά το κυριότερο θα ασχολιόντουσαν όλοι, μα όλοι μαζί με την σεξουαλική του ζωή… και τα ξεφωνητά από τα μεσημεριανάδικα ακόμα θα αντηχούσαν στα αυτιά μου, αλλά να πάλι θα μπορούσε να είχε και δική του εκπομπή στην ΕΡΤ με εικαστικά θέματα, εκεί παρέα με τον Μπακογιανόπουλο (απορώ… λες να τον πρόλαβε!!!). Άσε που θα τον έπιανε και το ΣΔΟΕ (τι, σου λέει και δημόσιος και ποιητής που πας ρε Καραμήτρο!!! Θα τον ξετίναζαν κανονικά).


Δεν το συζητώ καν για την «Αγιά τριάδα» (Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης). Ο Σεφέρης με τις παραξενιές του δεν θα γινόταν γνωστός στην Ελλάδα (ας είναι καλά ο Μίκης!!!). Ο Ρίτσος θα τα κατάφερνε… αλλά ποιος θα τον καταλάβαινε; Και στην ειδική περίπτωση του Ελύτη, του ποιητή-στοχαστή, πιστεύω ότι θα ήταν υποχρεωμένοι να πλήρωναν γλωσσολόγους από το εξωτερικό για να τον μεταφράσουν (χαμένοι στην μετάφραση!!!).


Άρα που είναι το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο; Στις παραλίες το καλοκαίρι κάνει μπάνιο (τα βράδια κάνει clubbing!!!), το πρωί φραπουτσίνο, οι χειμώνες όλο γιορτές και σχόλες για μας τους Έλληνες τους αλκοόλες, τα βράδια πίστες νταβαντούρι άει να χαθείτε όσοι ακούτε Φαραντούρη!!! Λεφτά να υπάρχουν τη ζωούλα μας να κάνουμε ρεεεε!!! Αναρωτιέμαι, καλά να μπουν κριτήρια όπως είπε μια κυρία στην ΝΕΤ, αλλά ποιος ή ποιοι θα τα βάλουν; Ο μόνος που έχει το αλάθητο κριτήριο είναι ο κόσμος, και ο κόσμος έχει τινάξει τα πέταλα, δεν περιμένει, δεν υπομένει και δεν περιμένει τίποτα από κανέναν… Η μάχη συνεχίζεται, καλά βγήκε και τους τα είπε έξω από τα δόντια η Άννα η Βαγενά στην Μπήλιου που την είδα για λίγο, άντε υπεύθυνοι ξεκουνηθείτε αλλιώς…


Αυτά από μένανε Hasta la Victoria siempre!!! Βάλτε ξυπνητήρι για την επανάσταση!!! Κάτω η Βαστίλη!!! Άντε γεια και χαρά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: