Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Οι πυροσβέστες μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα

Μην ακούσω έστω και έναν Έλληνα να καταγγέλλει την απουσία του κράτους όταν το σπίτι του καίγεται από κοινού με το δάσος της περιοχής, 
γιατί θα τον ντύσω πυροσβέστη και θα στείλω αυτόν να κατασβήνει τις φωτιές. 

Ή απλώς θα του υπενθυμίσω πως όφειλε να ξέρει τι ψηφίζει όταν του προπαγάνδιζαν κάποιοι το λιγότερο κράτος. 

Εν τω μεταξύ από τις 194 φωτιές που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας χτύπησε καμπανάκι στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, που προσπαθεί εκ των ενόντων να συμμαζέψει τις πολλές ελλείψεις του τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Οι προβλέψεις των επιτελών του Σώματος όπως αποτυπώθηκαν σε απόρρητη έκθεση που δόθηκε
στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προειδοποιούν για «πολλές φωτιές λόγω των κλιματικών συνθηκών».

Τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν πιέσει ιδιαίτερα για να έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον τα δύο ιπτάμενα στρατηγεία της υπηρεσίας - αγοράστηκαν το 2004 και είναι εφοδιασμένα με δορυφορικά συστήματα, 
που παρουσιάζουν στους επιτελείς όλες τις πληροφορίες για το ανάγλυφο του εδάφους και τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής που έχει πληγεί. 

Ωστόσο και αυτά μένουν καθηλωμένα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη συντήρηση τους! Επιπλέον, το ένα από τα δύο Super Puma της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των ομάδων ΕΜΑΚ παραμένει καθηλωμένο από το 2008! «Τα δύο Super Puma και τα τρία ΒΚ-117 του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζονταν τεχνικά και εφοδιαστικά από την Ολυμπιακή μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάρισή της.


ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. Γηρασμένος όμως πλέον θεωρείται και ο λοιπός ιδιόκτητος εναέριος στόλος της Πυροσβεστικής. Από τα συνολικά 32 εναέρια μέσα - Καναντέρ και Πετζετέλ - τα 4 έχουν βγει εκτός μάχης, ενώ καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες ώστε να είναι διαθέσιμα στην περίοδο υψηλού κινδύνου τα 13 Καναντέρ CL-215, τα οποία αν και μετρούν 30 χρόνια ζωής και φέτος θα αναλάβουν τον βασικό ρόλο στις κατασβέσεις μαζί με τα λίγο νεώτερα 7 CL-415.

Για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα νοικιάσει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Ερικσον, τα Κ8 και τα Κ32, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. «Φέτος, όπως και πέρυσι, θα δώσουμε 20 εκατομμύρια για την ενοικίασή τους, ενώ τις προηγούμενες χρονιές δίναμε 30 και 35 εκατομμύρια. Το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια δεν αγοράσαμε κάποιο από αυτά», είναι ένα ζήτημα που συχνά θέτουν αξιωματικοί του Σώματος χωρίς να λαμβάνουν απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: