Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι άλλοι με μια ματιά

Βάσεις στον καιρό του Μνημονίου


ΗΤΑΝ πρωτοφανής η πτώση των βάσεων τη φετινή χρονιά. Εφτασαν και τα 3.500 μόρια, κάτι θεαματικά εντυπωσιακό. Οι αιτίες μπορεί να θεωρηθούν συγκυριακές, αλλά δεν είναι απαραίτητα μόνο τέτοιες.


Τα θέματα φέτος κρίθηκαν δυσκολότερα σε σχέση με τις περασμένες χρονιές και η απόδοση των υποψηφίων, μειωμένη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.


ΕΝΑΣ επιπλέον λόγος για τον οποίο παρατηρείται το φαινόμενο της κατακρήμνισης -συγκριτικά με το παρελθόν- βάσεων σε σχολές που κάποτε είχαν υψηλή ζήτηση είναι αυτός που αφορά τον τόπο διαμονής των αυριανών φοιτητών. Παιδιά που είχαν τη δυνατότητα βάσει των επιδόσεών τους στις πανελλαδικές εξετάσεις να φοιτήσουν σε σχετικά προνομιακές σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, οι σχολές Νομικής ή και Ιατρικής ακόμη, αλλά θα έπρεπε να ζήσουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο διαμονής των γονιών τους, απέρριψαν αυτές τις επιλογές. Για λόγους οικονομικούς.


Η ΒΑΘΙΑ οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική οικογένεια, η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τα παιδιά της, αν αυτά πρέπει ν' αναζητήσουν τόπο σπουδών σε μιαν άλλη πόλη, πέραν από αυτή της μόνιμης διαμονής. Τα ενοίκια, τα έξοδα συντήρησης και γενικά ένα νέο, μικρό έστω, νοικοκυριό δεν μπορούν να στηριχθούν από τον άνεργο γονέα ή το μισθωτό με περιορισμένες αποδοχές.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ





ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]


Αν θα αναζητούσαμε κάτι αντίστοιχο με τον θρύλο του γεφυριού της Αρτας στον εγχώριο δημόσιο βίο αυτήν την περίοδο, ασφαλώς θα ήταν το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.


Διαρκώς απελευθερώνονται και διαρκώς μένουν μισόκλειστα ή μισάνοιχτα - εξαρτάται από τη σκοπιά από την οποία το βλέπεις.
Η υπόθεση αποκτά στοιχεία παραλόγου.
Πρόκειται για παλαιότερη της τρόικας υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μένει σε εκκρεμότητα, παρότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ειδικό νόμο με ρητές προβλέψεις για τη διαδικασία απελευθέρωσης.
Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει τυχαία.
Με την απαιτούμενη «ευελιξία», επαγγελματικές ομάδες που θέλουν να διατηρήσουν προνόμια και πολιτικοί παράγοντες που τους κλείνουν το μάτι παρατείνουν την ανωμαλία με διάφορα τεχνάσματα.


ΤΑ ΝΕΑ


Η βάση για νέο Δημόσιο


Η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου αποτελούσε για τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες πάγια εξαγγελία των μεγάλων κομμάτων και γενική απαίτηση των πολιτών.


Η έλλειψη καθαρών και ισότιμων όρων στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών στο Δημόσιο δεν δημιουργούσε απλώς σοβαρές διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αλλά ακόμη και μεταξύ των υπαλλήλων διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου που για την ίδια δουλειά με τα ίδια προσόντα αμείβονταν με εντελώς διαφορετικούς μισθούς.


Η μισθολογική αταξία και αναρχία στο Δημόσιο καλλιεργούσε το κλίμα διαφθοράς, ενώ προκαλούσε την απώλεια τεράστιων πόρων χρεώνοντας ακόμη περισσότερο το υπερχρεωμένο κράτος.


Ενα αδιαφανές πλέγμα αμοιβών που συντήρησε το πελατειακό πολιτικό σύστημα, μια και ο διορισμός, το βόλεμα σε μια "ισόβια" καλοπληρωμένη θέση με επιδόματα, μπόνους κ.λπ. ήταν ο πυρήνας της πολιτικής συναλλαγής και της παθογένειας του πολιτικού συστήματος.


ΤΟ ΕΘΝΟΣ




Οι ικανότητες του Ελληνα


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι πήγε πολύ καλά. Πρόκειται για εξαιρετικά νέα που τα έχει ανάγκη η χώρα μας στη στενωπό που βρίσκεται. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνα που δουλεύει σκληρά, ξέρει να ανταγωνίζεται διεθνώς και έχει ποιοτικά στάνταρντ. Δεν φτάνει βεβαίως αυτό, γιατί πρέπει και το κράτος να μη βάζει εμπόδια. Οταν καταργούνται οι αναχρονιστικοί, ανόητοι περιορισμοί στην κρουαζιέρα, ο τουρισμός ανεβαίνει και μαζί τα έσοδα που φέρνει.


Η Ελλάδα θα τα καταφέρει αν αφήσουμε τον Ελληνα να αναπτύξει τις ικανότητές του και οι πολιτικοί βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση αντί να φροντίζουν διάφορες συντεχνίες.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: