Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αλ. Τσίπρας: Μας οδήγησαν στη χρεωκοπία

Σε επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τού ζήτησε να μεταφέρει το αίτημα για άμεση ενημέρωση της Βουλής σε ότι αφορά τις κρίσιμες για το μέλλον του τόπου αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το αίτημα εύλογο και δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις για την κοινωνία μετά τη συμφωνία για το "κούρεμα" του χρέους κατά 50%.
Η διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο - τόνισε - είναι αναγκαία, αλλά είναι δώρον άδωρον αν πρόκειται να συνεχιστεί η πολιτική ύφεσης και κοινωνικής κατεδάφισης.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, σημείωσε, παντελώς απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσπαθεί τώρα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα επί δύο χρόνια ξόρκιζε σαν κόλαση. Η χώρα υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, μπαίνει σε εθνικές περιπέτειες με χρέος 115% του ΑΕΠ
Στην καλύτερη περίπτωση θα μας βγάλουν φτωχούς, διαλυμένους, ταπεινωμένους, με χρέος 120% το 2020.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, μετά την κατάληξη των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε. και τις αποφάσεις που συνθλίβουν την κοινωνία και τους πολίτες, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ήδη με
συνεχιζόμενες παρεμβάσεις τους όλη την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, και τα στελέχη του σχήματος, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως "η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο κενό για την Ευρωζώνη, ένα ακόμα καρφί στον σταυρό του μαρτυρίου για τον ελληνικό λαό" και τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτικός δρόμος διεξόδου από την κρίση κι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που μπορεί να τον εγγυηθεί.

Μεγάλη συγκέντρωση στο Αγρίνιο

Παράλληλα το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης του συμμαχικού σχήματος έδωσε από το Αγρίνιο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας σε μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα της πόλης ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. τόνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου είναι "παράλογες", για να προσθέσει πως "προσπάθησαν για μια φορά ακόμα να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Να κουρέψουν όσο γίνεται το ελληνικό χρέος, αλλά να μην χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές. Να διασφαλίσουν τους εαυτούς τους από την ελληνική χρεωκοπία, αλλά παράλληλα να διατηρούν την Ελλάδα μέσα στον φαύλο κύκλο μιας βαθύτατης ύφεσης. Δεν υπάρχει όριο στην απελπισία τους. Δεν υπάρχει όριο στην υποκρισία τους".

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το "κούρεμα" του χρέους, όπως το μεθοδεύουν οι ηγέτες της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε "κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία και θα δημιουργήσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά".

Ενωτικές διεργασίες

Από την άλλη πλευρά δείγμα των διεργασιών που γίνονται στον ριζοσπαστικό και γενικότερα τον αντιμνημονιακό χώρο αποτελεί η παρέμβαση του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουμπλή, στην εκδήλωση του Αγρινίου, στην οποία σημείωσε την ανάγκη συγκρότησης ενός "μετώπου εθνικής αναγέννησης".

Την Τετάρτη, ο ίδιος είπε (ρ/σ "Βημα") ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τον Γ. Δημαρά, τη Σ. Σακοράφα, τον Β. Παπαχρήστο κ.λπ. για τη δημιουργία μιας "πολιτικής πρωτοβουλίας που θα μιλήσει οργανωμένα" και αναφέρθηκε στις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νέο Αγωνιστή, στην οποία αποτυπώθηκε η βούληση για συνέχιση του διαλόγου και η συγκρότηση ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού και αντινοεφιλελεύθερου μετώπου. Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε σχετικά με το αίτημα της ενότητας των ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών δυνάμεων πως αποτελεί γνήσιο λαϊκό αίτημα και δεν αποτελεί "κόλπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: