Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πλήρες μέλος της UNESCO από σήμερα η Παλαιστίνη

Για «πολύ σημαντική νίκη» μιλούν οι Παλαιστίνιοι


Η Γενική Συνέλευση της UNESCO, έπειτα από ψήφισμά της, αποφάσισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.
Από τα κράτη-μέλη της UNESCO, 107 ψήφισαν υπέρ, 14 κατά και 52 απήχαν.


Το Ισραήλ αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν ότι, στην περίπτωση που η διεθνής οργάνωση αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή της, η οποία καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της.


Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή, η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.


Για τους Παλαιστίνιους η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξής τους στον ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος, με το καθεστώς του πλήρους μέλους. Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε στην UNESCO με την ιδιότητα του "παρατηρητή".



Σύμφωνα με τη διαδικασία της UNESCO, για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ'αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.


Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία. Η Βρετανία απείχε, ενώ οι Ελλάδα, Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Γαλλία ψήφισαν υπέρ.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι "Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού", είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι.


"Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό", δήλωσε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.


"Υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάσει αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών. Η μειοψηφία που ψήφισε κατά, και κυρίως οι ΗΠΑ, θα βρεθεί απομονωμένη στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης. Είμαστε ιδαίτερα ενθουσιασμένοι ", πρόσθεσε η Ασράουι.


Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ


Το ζήτημα προκάλεσε μεγάλες εντάσεις και διπλωματικές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να αποσυρθεί το αίτημα.


"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την ένταξη ενός Παλαιστινιακού κράτους στην UNESCO πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική", δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Παιδείας Μάρθα Κάντερ ενώπιον της γενικής συνέλευσης του οργανισμού στο Παρίσι. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν την ψηφοφορία.


Νωρίτερα, το Ισραήλ αποχώρησε από την ψηφοφορία και όπως και οι ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον οργανισμό, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην UNESCO, Νίμορντ Μπαρκάν. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το Ισραήλ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα σταματήσει την χρηματοδότηση του οργανισμού. "Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις ετήσιες συνεισφορές μας, θα ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς που θα αποσύρουν περίπου το ένα τέταρτο (22%) του προϋπολογισμού της UNESCO", διευκρίνισε.


"Θα είναι αδύνατον για την Unesco να εκπληρώσει την αποστολή της", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: