Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 καταγγέλλει ο Χουντής

Οι αριθμοί εν Ελλάδι κάνουν πάρτυ..
Οι άνθρωποι μνημόσυνα..


Η ένταξη των χρεών των νοσοκομείων στις δαπάνες δεν έγινε με δική μας παρότρυνση λέει η Κομισιόν


Για «φούσκωμα» των δημοσίων ελλειμμάτων των ετών 2008 και κυρίως του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.


Το συμπέρασμά του βασίζεται σε απάντηση που έλαβε μετά από σχετική ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος.



«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής. Για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. βουλευτής παραπέμπεται στο σημείο 4.14 της έκθεσης του 2010 της Επιτροπής σχετικά με τις στατιστικές του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που έχει αναρτηθεί στον ιστοτόπο της Επιτροπής» αναφέρει η απάντηση της Κομισιόν.


Όπως αναφέρει ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του «η ελληνική κυβέρνηση στις 21 Οκτωβρίου 2009 κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής αναθεώρηση της εκτίμησης του δημόσιου ελλείμματος για το ίδιο έτος, που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009), αυξανόταν στο 12,75%. Ένας από τους λόγους αυτής της αναθεώρησης ήταν η εισαγωγή στους εθνικούς λογαριασμούς, μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού».


Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το EΣΛ 95 (παράγραφος 1.57) - που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων. Οι κρατικές δαπάνες πρέπει, επομένως, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: