Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Βρυξέλλες: Αρχίζουν το βράδυ οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα

Άρον άρον σταύρωσον αυτόν!


Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η σταύρωση του λαού ή αλλιώς «κούρεμα του χρέους» . Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης η ποσότητα του λαϊκού αίματος που θα τρέξει από τα νοικοκυριά και την οποία θα διαπραγματευτούν:


Υποχείρια της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών, δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους, και εκπρόσωποι των ιδιωτών επενδυτών ή αλλέως τοκογλύφων, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος που αποφάσισε η Κομαντατούρ στο Βερολίνο. Κατά την διαπραγμάτευση θα μετέχουν επίσης Ευρωπαίοι Βασιβουζούκοι, κατά κόσμον ευρπωπαίοι αξιωματούχοι, μπιστικοί του ΔΝΤ και τα ντόμπερμαν των Ελληνικών Τραπεζιτών Allfabank και Εθνικής Τράπεζας.



Από την πλευρά της ελληνικής συγκυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει εκ νέου στους ιδιώτες ομολογιούχους «ικεσία»
(μερικοί την θέλουν και πρόταση)
που οδηγεί σε κούρεμα 50% των ομολόγων που ήδη κατέχουν, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά.


Οι τοκογλύφοι ομολογιούχοι προτείνουν η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με τους νέους τίτλους να γίνει στο 37% της ονομαστικής αξίας των παλαιών. Η αρχική πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει πως τα νέα ομόλογα θα είναι διάρκειας μέχρι 15 χρόνων και θα έχουν μέσο επιτόκιο 8% και θα φέρουν εγγύηση από τον EFSF.


Η Ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση διαρρέουν ότι η πρόταση των τραπεζιτών δεν οδηγεί σε κούρεμα του χρέους στα επιθυμητά επίπεδα και δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ως κίνητρο τη σύνδεση της απόδοσης των νέων ομολόγων με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδος, μέσω μιας ρήτρας ΑΕΠ,
(πρόκειται για μια ακόμη οδυνηρή δέσμευση της χώρας στο άπειρο)
με την προσδοκία ότι «ενδεχόμενοι» υψηλοί ρυθμοί
(καταλαβαίνετε γιατί καιρό τώρα γράφω πως δεν πρόκειται για οικονομολόγους αλλά για στοιχηματζήδες παραγώγων)
ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα επιφέρουν και μεγαλύτερη κερδοφορία στους δανειστές.


Από την πλευρά τους, τα 30 τραπεζικά ιδρύματα που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους συγκρότησαν Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα τα εκπροσωπήσει στις σημερινές διαπραγματεύσεις.


Πρόεδροι της επιτροπής είναι από κοινού το μαύρο γεράκι και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ, προερχόμενος από την BNP Paribas.


Σε δηλώσεις του ο Τ. Νταλάρα ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να μπούμε σε νέα φάση διαπραγματεύσεων με τις Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: