Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΟΚ

Νυν υπέρ πάντων οι τοκογλύφοι το Βερολίνο
Προεκλογικό φλερτ με τις κοινωνίες το Παρίσι


Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού σε ό,τι αφορά το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το πρώτο εμμένει στην αυστηρή γραμμή σε αντίθεση με το δεύτερο.


Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη, το Παρίσι δεν προσανατολίζεται στην ανακοίνωση γαλλογερμανικής συμφωνίας για τη διάσωση του ευρώ κατά την αυριανή ομιλία για την Ευρώπη του Νικολά Σαρκοζί.


Οι διαφωνίες των δύο πλευρών είναι βαθιές
(κυρίως για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο)
και δεν επιλύθηκαν από το τηλεφώνημα των Μέρκελ - Σαρκοζί χθες το απόγευμα. Η γερμανική πλευρά εμμένει στην "ορθόδοξη" προσέγγισή της απαιτώντας ένα "σούπερ Μάαστριχτ",
(αυτό που μας οδήγησε ως εδώ)
ενώ η Γαλλία ζητά ως αντάλλαγμα στοιχεία οικονομικής αλληλεγγύης, είτε πρόκειται για τις επεμβάσεις της ΕΚΤ είτε για τα ευρωομόλογα είτε για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.



Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ αποφασίστηκε ότι οι δύο πρωτεύουσες δεν θα εκφραστούν για το θέμα. Το Παρίσι ελπίζει σε επεμβάσεις υπό την αιγίδα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ το Βερολίνο μετά βίας δέχεται τις προσωρινές επεμβάσεις της, την ίδια στιγμή που μπορεί το Παρίσι να δέχεται ενισχυμένους ελέγχους από την Κομισιόν ή από έναν υπερεπίτροπο με αρμοδιότητα το ευρώ, επ' ουδενί όμως δεν δέχεται την παραπομπή προς κρίση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων πράξεων που ανήκουν στην Εθνική δικαιοδοσία. Δηλαδή τους εθνικούς προϋπολογισμούς.


Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε επέμεινε χθες ότι "οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν με όσους θέλουν να ακολουθήσουν".


Συγκεκριμένα ο Βεστερβέλε, μιλώντας σε φόρουμ παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα και του Πολωνού ομολόγου του Ράντεκ Σικόρσκι, υπογράμμισε ότι είναι η ώρα να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. "Όποιος δεν θέλει μπορεί να μην ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε" είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.


"Οι δομικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν για παράδειγμα καλύτερο σύστημα ελέγχων, ότι δηλαδή πρέπει να δεχτούμε τις αυτόματες κυρώσεις. Άρα πρέπει να διορθώσουμε το σύστημα όπου δεν λειτούργησε και γι' αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις".


"Ο περιορισμός του χρέους στην Ευρωζώνη στο 60% του ΑΕΠ θα βοηθούσε ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη σχετικά με τη βιωσιμότητα του μπλοκ μέσα στις ανησυχίες της αγοράς που επιμένουν".


Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Dow Jones Newswires. «Αυτό θα έχτιζε την εμπιστοσύνη των αγορών στη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής σταθερότητας» συνέχισε ο ίδιος. Ο Σόιμπλε προειδοποίησε περαιτέρω ότι η ανησυχία της αγοράς παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: