Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Παράφρων» ο Μπρέιβικ, αποφάνθηκαν οι ψυχίατροι

Τον οδηγούν στα μαλακά με το στρίβειν δια της παραφροσύνης!


Οι διορισμένοι από το δικαστήριο ψυχίατροι που κλήθηκαν να αποφανθούν για την περίπτωση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αυτός πάσχει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια» και συνεπώς είναι ποινικά ανεύθυνος για το μακελειό της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική εισαγγελία.


Ο δεξιός εξτρεμιστής ανέπτυξε με τον καιρό "παρανοϊκή σχιζοφρένεια", δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρέδωσαν σήμερα οι δύο εμπειρογνώμονες ψυχίατροι. "Το συμπέρασμα είναι πως είναι παράφρων. Ζει στο δικό του απατηλό σύμπαν και οι σκέψεις και οι πράξεις του κυβερνώνται απ' αυτό το σύμπαν", δήλωσε ο Χόλντεν.



Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν πως η εν λόγω ψυχιατρική εκτίμηση σημαίνει ότι ο Μπρέιβικ δεν θα κλειστεί στη φυλακή, αλλά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. "Αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπέρινγκ Μπράιβικ ήταν ανεύθυνος, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο στο τέλος της δίκης να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία", δήλωσε κατά τη συνέντευξη η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ, διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι "ισόβια".


Η δίκη του Μπρέιβικ θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2012 και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες.


Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκαιο, η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τέτοιου είδους εγκλήματα είναι κάθειρξη 21 ετών, όμως η διάρκεια φυλάκισης μπορεί να παραταθεί αν ο κρατούμενος κριθεί επικίνδυνος.


Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ευθύνεται τόσο για την βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, όσο και για το μακελειό λίγες ώρες αργότερα σε κατασκήνωση νέων στο νησί Ουτόγια. Ωστόσο δεν έχει δηλώσει ένοχος επιμένοντας ότι επρόκειτο για μια «πολεμική πράξη» η οποία ήταν «φρικιαστική αλλά αναγκαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: