Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Απεργιακό μπαράζ σ' όλη τη χώρα, αρχή από τα ΜΜΕ Την Πέμπτη το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Να μην κουνηθεί ούτε φύλλο..
για να ακινητοποιηθούν τα ρομπότ της αγοράς..


Ραντεβού στους δρόμους δίνουν με την κυβέρνηση Παπαδήμου οι εργαζόμενοι. Αντιδρούν στις περικοπές σε δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις, που επέβαλε το Μνημόνιο, αλλά και στις περικοπές που έρχονται και διαδηλώνουν ότι η αλλαγή προσώπων χωρίς την αλλαγή πολιτικών είναι κενό γράμμα. 
 
Τον απεργιακό χορό ανοίγουν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Ακολουθεί, την Πέμπτη, η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε πολιτικές που θεωρεί όχι μόνον άδικες και αντεργατικές, αλλά και αναποτελεσματικές. "Η ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας έχουν προβάλλει και διεκδικούν ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη και τους τραπεζίτες", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.



Ζητεί, μεταξύ άλλων, ακύρωση της εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2012, ώστε να περιλαμβάνει άμεσα μέτρα προστασίας και εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων και ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών, την προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, καθώς και την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων της τελευταίας διετίας.


Έκκληση στην κοινωνία να μην "παγιδευθεί, αποπροσανατολισθεί και εφησυχάσει" από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ. Ο συνδικαλιστικός φορέας του Δημοσίου τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, ακόµη και στη Γαλλία, επιβεβαιώνουν την εκτίµηση ότι το πρόβλημα του χρέους αξιοποιείται από τους οικονοµικά ισχυρούς, ως πρόσχηµα για την κατάργηση των κατακτήσεων και των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και των λαών.


Τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στο Πεδίο του Άρεως.


Την ίδια ώρα, πραγματοποιεί συλλαλητήριο στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.


Σε ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική παράταξη ζητεί να "νεκρώσουν" την 1η Δεκεμβρίου εργοστάσια, γραφεία και λιμάνια. Εισηγείται γενίκευση του κλίματος ανυπακοής στα χαράτσια και φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.


Με άλλη ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επικρίνει την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) για την απόφασή τους να προχωρήσουν στις 8 Δεκεμβρίου σε "κοινωνικό διάλογο" με αντικείμενο τον εργάσιμο χρόνο.


"Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ είναι μια κυβέρνηση της τρόικας, της Μέρκελ και του Σαρκοζί, των τραπεζών, του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και όχι μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι σαν να ανέλαβαν απευθείας τη διακυβέρνηση της χώρας η τρόικα, η Γερμανία και το κεφάλαιο", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, στο Μουσείο.


Τη συμμετοχή τους στην απεργία γνωστοποίησαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ, προσυγκέντρωση στις 10.30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων και τα πρακτορεία διανομής τύπου, από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης έως τις 10 το βράδυ της Πέμπτης.


Αναβρασμός στα ΜΜΕ


Την Τετάρτη -και όχι την Πέμπτη- θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην κινητοποίηση των συνδικάτων. Ανάμεσα στα αιτήματά τους συγκαταλέγεται η υπογραφή νεάς συλλογικής σύμβασης εργασίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.


Την ημέρα της γενικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Θα εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί που θα καλύψουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αιτήματα και τις πορείες των εργαζομένων.


Τριήμερη απεργία στην "Ελευθεροτυπία" κήρυξαν έξι ενώσεις Τύπου, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Κυριακής, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο.


Το απόγευμα της Τρίτης, οι εργαζόμενοι στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Αντικείμενο ήταν η πρόταση του επικεφαλής του ΔΟΛ και προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) για "μαχαίρι" 20% στους μισθούς των εργαζομένων.


Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εργαζόμενοι στα δημοτικά και δημόσια ΜΜΕ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους στα σχέδια υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και ένταξης συναδέλφων τους στην εφεδρεία.


Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Τροποποιημένα θα είναι τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας.


Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών δεν θα πραγματοποιηθουν τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα "Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο".


Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια στις 9 το πρωί και θα σταματήσουν στις 9 το βράδυ. Τα τρόλεϊ θα βρίσκονται στους δρόμους από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.


Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.


Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: