Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στο στόχαστρο όσοι υποχρεούνται να υποβάλλουν «πόθεν έσχες»

Επικοινωνιακό προκάλυμα της λεηλασίας των επικουρικών..στα πίσω πίσω..


Στην επίτευξη συμφωνίας για… την υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία, σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, ως εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναφέρθηκε άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε πολιτικά πρόσωπα και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που υποχρεούνται να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», το ονόματα των οποίων, εφόσον προκύψουν στοιχεία, θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές.


Όπως δήλωσε, για το θέμα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Κομισιόν, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, όπως αυτές που έχουν υπογραφεί μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας με την Ελβετία, εξηγώντας ότι αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.


Σημειώνεται ότι η Κομισιόν διερευνά κατά πόσο αυτές οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί και αποτελούν τον «πιλότο» και για την Ελλάδα, αντίκεινται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.



Όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιας επιτρόπου για φορολογικά θέματα, Algirdas Semeta, η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες επί του θέματος με το Βερολίνο και το Λονδίνο και σύντομα θα ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του.


Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».


Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: