Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποδαρικό με υγειονομική ανασφάλεια..

Ευχομαι υγεία, γιατί αν "προσβληθεί", αυτός που θα σηκώσει το γάντι δεν θα είναι ο γιατρός..

Ξεκινά θορυβωδώς (θυμηθείτε με) από 1/1/2012 η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη κυβερνητικό γρανάζι στην μηχανή αλέσματος των κοινωνικών παροχών..

Τι θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ; Θα συνενώνει κάτω από την «ομπρέλα» του όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και ξεκινά με ελλειμματικό προϋπολογισμό, μειωμένες παροχές, μισθούς πείνας για τους γιατρούς, αυξημένες εισφορές και συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.Τόσο καλά..

Πρόκειται για ταπεινωτική ήττα των όποιων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας που επιπλέον θα υποστούν και τον κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους, την ώρα που η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους δωρεάν.


Ποιος θα ωφεληθεί; Η επιχειρηματική δράση στην Υγεία που πλέον ενισχυμένη από το καθεστώς θα επιβάλλει τους κανόνες της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή παροχής υπηρεσιών.

Από την 1η-1ου-2012 οι και οικονομικά ισχαιμικοί ασθενείς θα αντιμετωπίζουν μια και μόνο πόρτα θα αντιμετωπίζουν ανοιχτή και αυτή υπό την προϋπόθεση πως έχουν να πληρώσουν τον βαρκάρη! Αυτή του Άδη! Συμβαίνει από δεκαετίες στην μητρόπολη του καπιταλισμού όπου αν ο τραυματίας δεν ακολουθείται από την κάρτα της ιδιωτικής του ασφάλισης, παραμένει εκτός της εισόδου του νοσοκομείου ακόμη και στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του!

Και γιατί ιδιωτική ασφάλιση;
Επειδή η κυβέρνηση των τραπεζιτών μειώνει έως του σημείου εξαφάνισης τις καταβαλλόμενες δαπάνες για την υγεία. Τόσο απλά.

Δυο τρία στοιχεία ενδεικτικά: Μόνο για το ΙΚΑ, το κράτος συνεισέφερε το 1,4% του ΑΕΠ. Τώρα, από τον προϋπολογισμό του 2012, δίνεται το 0,6% του ΑΕΠ συνολικά για τον ΕΟΠΥΥ, που συνενώνει όλα τα Ταμεία. Η μείωση είναι μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ΑΕΠ διαρκώς συρρικνώνεται.

Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ ύστερα.. Καλούνται να το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, με 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 της κρατικής επιχορήγησης.
Μάλιστα, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, με στόχο να εξισωθούν στο 4%, που είναι σήμερα η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου, από 2,5% που ήταν. Στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρεται από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ένα χρέος ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος Οργανισμός ξεκινά με ένα έλλειμμα στις λειτουργικές του δαπάνες κατά 760 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, δυσχεραίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση Κέντρων Υγείας με υγειονομικές δομές του ΙΚΑ. Κατόπιν αυτών το μόνο που μου απομένει να μας ευχηθώ είναι υγεία επειδή σε περίπτωση ..προσβολής της αυτός που θα σηκώσει το γάντι δεν θα είναι ο γιατρός.. και όλοι αντιλαμβάνεστε ποιος θα είναι τελικά..


Δεν υπάρχουν σχόλια: