Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καλό νέο έτος με τους πρωτοπόρους των Χανίων

Χρόνια σας καλά, απελευθερωτικά..

Έψαχνα ένα τρόπο κάπως ασυνήθιστο κάπως πρωτότυπο τρόπο να σας ευχηθώ πριν κλείσω για δυο ημέρες τον ιστότοπο.. 
(η ανάπαυση του στρατιώτη..) 

Κι αφού καιρό τώρα δεν βολευόμουν πουθενά σε όσα εντόπιζα γιατί τα έβρισκα απωθητικά κοινότυπα, ως θεία επιφοίτηση μου κατήλθε όχι εξ ουρανών αλλά εκ των Χανίων Κρήτης ένα ρεπορτάζ του καλού φίλου και ανταποκριτή κάποτε στην ΕΡΤ του Κώστα του Βεζυράκη.. 

Προσομοιάζει μιας κοινωνίας αλληλεγγύης το περιέχον από το περιεχόμενο της οποίας απουσιάζει ηχηρά της δικής μας, γιατί αποτελεί προϋπόθεσή του. Η ανταλλακτική οικονομία. 

Που σημαίνει: Ένας κόσμος που ανταλλάσσει το προϊόν της εργασίας του με το προϊόν της εργασίας του συμπολίτη του και στην συνέχεια το συλλογικό προϊόν ανταλλάσσεται με το αντίστοιχό του μιας γειτνιάζουσας ή και όχι πόλης. 

Πλεονεκτήματα: Μια κοινωνία δίκαιη από την οποία απουσιάζει η ανηθικότητα του τραπεζίτη! Το πολιτικό όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων επί της γης. 

Μειονεκτήματα. Η φύση που σιχαίνεται τα κενά όπως παραδείγματος χάριν της ύπαρξης των μετρητών. Θα εισβάλλει με τον αυτοπροσδιορισμό της αξίας του προσωπικού προϊόντος για να προκύψουν προστριβές. 

Μοιάζει όμως στα Χανιά αυτό να έχει υπερκεραστεί. Το Δίκτυο ανταλλαγών των Χανίων καιρό τώρα συναλλάσσεται με πόντους! 
Για παράδειγμα: 
Κάθε παραγωγός ή έμπορος που συνεργάζεται με το Δίκτυο αντί για χρήματα θα εισπράττει πόντους τους οποίους με την σειρά του θα όταν θα προμηθευτεί κάποιο προϊόν θα τους εξαργυρώνει για την αγορά του.. Πως σας ακούγεται; 
Θαυμάσιο κυρίως γιατί στον πυρήνα του καίει η φωτιά της κοινωνικής συνεννόησης και της συνεργασίας. Μα ακόμη και αν αποτύγχανε το εγχείρημα θα μας έμενε η ουσία του. Η αλληλεγγύη.. 
Χρόνια σας καλά και απελευθερωτικά..


Δεν υπάρχουν σχόλια: