Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς..

Και ο διορισμένος δήμαρχος Αθηνών οργανώνει φέτος καρναβάλι.. Αλλά καρναβάλι αστέγων με αρχικαρνάβαλο τον ίδιο..

Αυτό δεν μου κάθεται καλά..
Καρναβαλιού μπουτάκια και βυζάκια έξω κατά το γύρισμα του χρόνου και σε αρνητικού πρόσημου θερμοκρασίες, μου ανακατεύει την τράπουλα της διαφοράς μεταξύ του Ιουλιανού και του Γρηγοριανού ημερολογίου και δεν ξέρω τι να υποθέσω..

Πως ήρθαν τα καρναβάλια πρώιμα να γιορτάσουν από κοινού με το τσίρκο της κυβέρνησης των τριμερών ή καμιά σχέση δεν έχουν μεταξύ τους δεδομένου ότι τα καρναβάλια είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να τα συγχέουμε με το τσίρκο Παπαδήμου.

Όπως και να έχει ο Αϊ Βασίλης θα κάνει εφέτος παρέα με μασκαράδες στο Άργος το Ορεστικό του Νομού Καστοριάς. (το ότι εδώ και πολλές δεκαετίες κάνει πληκτικά το ίδιο στον νομό, δεν ευθύνεται αυτός αλλά εμείς που αδυνατούμε να ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας και να εστιάσουμε στο δάχτυλό του που μας δείχνει τους καθεστωτικούς μασκαράδες)..

Τούτη την χρονιά να είστε πιο προσεκτικοί.. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τριήμερο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι.

Το Αργείτικο καρναβάλι, το οποίο συγκέντρωνε πλήθος επισκεπτών γιατί υποσχόταν γλέντι και ξεφάντωμα, ξεκινά στις 31 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιανουαρίου του 2012. Πρόκειται για ένα έθιμο που αντλεί τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας και μαζί με τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς είναι οι μοναδικές καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που δεν γίνονται τις απόκριες.


Στο Αργείτικο καρναβάλι, το τριήμερο γλέντι αρχίζει το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τη φιλαρμονική του Δήμου Ορεστίδος να παίζει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις γειτονιές.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μικροί καρναβαλιστές συναντούν τον Αϊ Βασίλη στο δημαρχείο, χορεύουν και περιμένουν να πάρουν δώρα από τον σάκο του.

Από νωρίς το απόγευμα, τα "μπουλούκια" ξεφαντώνουν στους δρόμους και η αλλαγή του χρόνου βρίσκει κατοίκους και επισκέπτες στον πεζόδρομο της πόλης.

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, ενώ στις 2 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις κλείνουν με την "πατερίτσα", με γυναίκες μεταμφιεσμένες να χορεύουν στις πλατείες και τους δρόμους.

Αν ναι.. Και ο διορισμένος δήμαρχος Αθηνών οργανώνει φέτος καρναβάλι.. Αλλά καρναβάλι αστέγων με αρχικαρνάβαλο τον ίδιο επειδή είναι βέβαιο πως πολύ θα διασκεδάσουν στην θέα του οι αποκλεισμένοι της ζωής και των συμπατριωτών τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: