Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: Στα λόγια ανάπτυξη, στα έργα νεοφιλελευθερισμός

Έπεα πτερόεντα ή λόγια του αέρα!!


Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Οι "27" ήθελαν για λίγο να βάλουν στην άκρη το θέμα της κρίσης χρέους -αφού δεν είχαν και τίποτε καινούργιο να αποφασίσουν- και να ασχοληθούν μ' αυτό ακριβώς που τους κατηγορούν ότι ξέχασαν: την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη της αυξανόμενης ανεργίας.


Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της συνόδου κορυφής αν και κατόπιν συζητήθηκε..
Εν είδει άμυνας στις συνεχώς κλιμακούμενες κατηγορίες ότι η Ε.Ε. επιμένει στον μονόδρομο της αυστηρής λιτότητας ως τον μοναδικό για να βγει από την κρίση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι πρότεινε να χαραχθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική στήριξης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας, που σήμερα έχει φτάσει τα 23 εκατομμύρια ανέργους στην Ε.Ε. Ωστόσο ούτε ο ίδιος περίμενε από τη χθεσινή σύνοδο να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να συντάξουν προγράμματα για την απασχόληση και εκπαίδευση των νέων, ενώ η Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιήσει τα αχρησιμοποίητα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ώστε να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, που φτάνει το 22% στην Ε.Ε. -"κάτι που είναι απαράδεκτο".


Εξασέλιδο κείμενο ευχολογιών για την απασχόληση


Στο εξασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις για την τόνωση της απασχόλησης τίθεται ένας στόχος, πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στα περισσότερα κράτη μέλη: Κάθε νέος ή νέα, μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημέρα που τελειώνει το σχολείο, θα πρέπει να δέχεται μία προσφορά είτε για θέση μαθητείας είτε για δουλειά είτε για πρακτική εξάσκηση είτε για περαιτέρω κατάρτιση. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες -με την εξαίρεση αυτού της Βρετανίας που έχει πει το μεγάλο "όχι" από τον Δεκέμβριο- εξέτασαν τις τελευταίες αλλαγές στο προσχέδιο για τη Νομισματική Ένωση 2.0.


Το νεοφιλελεύθερο προσχέδιο για τη Νομισματική Ένωση


Στο εν λόγω νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο κυρίαρχη θέση έχει το "φρένο" χρέους, με στόχο να ενταχθεί στα Συντάγματα των χωρών μελών, καθώς και η επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που... εκτρέπονται δημοσιονομικά. Στο προσχέδιο που συζητήθηκε χθες -και θα ψηφιστεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου- αναφέρεται ότι "ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης πρέπει είναι πλεονασματικός ή ισοσκελισμένος" και ότι "όταν το χρέος ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ", τότε θα πρέπει να μειώνεται με ρυθμό 1/20 κάθε έτος.


Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι κανόνες για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών "θα εφαρμοστούν στο εθνικό δίκαιο των συμβαλλομένων μερών μέσα σε διάστημα ενός χρόνου από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η παρούσα συνθήκη, μέσω διατάξεων δεσμευτικού και μόνιμου χαρακτήρα". Το δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ εφόσον εγκριθεί από 12 κράτη μέλη της Ευρωζώνης και όχι από την πλειοψηφία. Στο τραπέζι των "27" βρέθηκαν και οι λεπτομέρειες για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν επίσης στη σύνοδο του Μαρτίου.


Ο καυγάς για το ύψος των κονδυλίων του ESM καλά κρατεί και θα κρατήσει ακόμη, ωστόσο οι "27" συμφώνησαν χθες ότι ο μόνιμος μηχανισμός -που έως τώρα η απόφαση είναι να "προικοδοτείται" με 500 δισεκατομμύρια ευρώ- θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο.


Το ισπανικό πρόβλημα


Πριν ακόμη αρχίσει η σύνοδος -και με τα μάτια όλα στραμμένα στον "μεγάλο Έλληνα ασθενή"- βγήκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να παραδεχτεί ότι ανησυχητική είναι και η ισπανική περίπτωση. Ο Ραχόι άφησε να εννοηθεί ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί για φέτος να ξεπεράσει τον στόχο που έχει τεθεί για το 2012, που είναι στο 4,4% του ΑΕΠ. Κι αυτό επειδή επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στη χώρα του και η οικονομία "μπορεί φέτος να πέσει σε ύφεση". Στις 23 Φεβρουαρίου "αναμένουμε τις οικονομικές προβλέψεις που θα κάνει η Κομισιόν, έπειτα θα μπορέσουμε να κάνουμε τις δικές μας προβλέψεις", είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ωστόσο θετικές εκπλήξεις δεν αναμένει. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 4,4%, η ισπανική οικονομία θα έπρεπε το 2012 να έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, τουλάχιστον 2%. "Όμως, πρόδηλα, αυτό δεν θα συμβεί" παραδέχτηκε ο Ραχόι, την ώρα που η Τράπεζα της Ισπανίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι περιμένει ύφεση 1,5% για το 2012.


Η Ισπανία εκτιμούσε ότι θα περιορίσει το έλλειμμα από το περίπου 8% στο 4,4% αλλά το κλίμα στη χώρα και γενικότερα στην Ευρωζώνη μάλλον δεν επιτρέπει την εκπλήρωση των στόχων. Αυτό αναγνωρίζει και η Κομισιόν, με τον Μπαρόζο να αναφέρει ότι το ζήτημα της Ισπανίας θα μπορούσε να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 12-13 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: