Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κι άλλες αυξήσεις στα πανάκριβα διόδια

Δρόμοι από χρυσάφι


Νέες αυξήσεις, από 5 έως και 40 λεπτά, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, στις τιμές των ήδη πανάκριβων διοδίων ανακοίνωσαν εν χορώ οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες, παρ' ότι τα έργα σε πολλά τμήματα έχουν σταματήσει πάνω από ένα χρόνο.
Έτσι, εν μέσω αλλεπάλληλων επιδρομών στα εισοδήματα, οι αυξημένες τιμές θα ισχύουν από σήμερα τα μεσάνυχτα, με τον ερχομό του Φεβρουαρίου.


Τα διόδια είχαν "αναπροσαρμοστεί" στις αρχές του 2011, όταν και προεκλογικά αλλά και στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ έταζε μειώσεις στις τιμές των "πυκνών και ακριβών διοδίων".
Ενδεικτικά στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί για τα Ι.Χ. το αντίτιμο του διοδίου στον σταθμό Μοσχοχωρίου από 2,90 ανεβαίνει στα 3 ευρώ, ενώ στον σταθμό της Πελασγίας τα φορτηγά πάνω από 4 άξονες από 8,90 θα πληρώνουν 9,20 ευρώ.


Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στους μετωπικούς σταθμούς Αφιδνών, Θήβας και Τραγάνας οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής για τα Ι.Χ.: στα 2,10 από 2,05, στα 2,55 από 2,50 και 2,45 από 2,40 ευρώ αντιστοίχως. Στον ίδιο αυτοκινητόδρομο στον σταθμό της Αγίας Τριάδας στις Θερμοπύλες το αντίτιμο του διοδίου για τα Ι.Χ. αυξάνεται από 1,55 στα 1,65 ευρώ. Διόδια που εισπράττονται για την κατασκευή ενός δρόμου στα χαρτιά, τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, του Ε65.


Στο κομμάτι Ελευσίνα - Κόρινθος τα διόδια αυξάνονται από 10 έως 40 λεπτά ανάλογα με το είδος του οχήματος και στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, όπου τα έργα έχουν σταματήσει προ πολλού, οι τιμές παραμένουν ίδιες. Στον άξονα "Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα" στους σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, γέφυρας Μάναρη αυξάνονται από δέκα έως τριάντα λεπτά.


Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων για τα Ι.Χ. ανακοίνωσε και η "Γέφυρα Α.Ε" για τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που και αυτή έχει κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης το 2004. Το πανάκριβο αντίτιμο των 12,90 ευρώ ανεβαίνει στα 13,20 ευρώ. Και οι πέντε κοινοπραξίες στις ανακοινώσεις τους ως δικαιολογία για τις νέες αυξήσεις επικαλούνται "τα προβλεπόμενα" από τις συμβάσεις παραχώρησης, ενώ δύο (Νέα οδός και Κεντρική οδός) αναφέρουν ότι προχώρησαν στις αυξήσεις "έπειτα από σχετική επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: