Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Κάλπες και αίμα στη Συρία..

διαδήλωση ..κλειστού χώρου κατά του δημοψηφίσματος
Σύμφωνα με τη Δαμασκό, το 89% είπε «ναι» στο νέο Σύνταγμα, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 57,4%. Αμφισβητεί τα στοιχεία ο ΟΗΕ και κάνει λόγο για σκηνικό βίας. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ο στρατός σφυροκοπούσε τα προπύργια των εξεγερμένων

Υπέρ του νέου Συντάγματος που πρότεινε ο Μπασάρ Αλ Aσαντ τάχθηκε το 89% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, παρότι την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορές, οι επιχειρήσεις του στρατού και οι σφαγές σε πολλές πόλεις της χώρας συνεχίζονταν.


Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας σε εκτενή ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, το οποίο υπόσχεται εκλογές μέσα σε τρεις μήνες με τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων εκτός του Μπάαθ, έφτασε το 57,4%, όμως η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί ανοιχτά την εγκυρότητα των αριθμών αυτών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Εντουάρντο ντελ Μπουέι, ανέφερε: «Αν και ένα νέο Σύνταγμα και το σπάσιμο του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ αποτελούν μέρη μιας πολιτικής λύσης, ένα δημοψήφισμα πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες ειρηνικές και χωρίς εκβιασμούς. Είναι μάλλον απίθανο να είναι έγκυρο όταν διεξάγεται σε ένα σκηνικό βίας και μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Συρία, οι στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν και πάλι με πυροβολικό και όλμους σε θέσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού στην Μπινίς και σε άλλες πόλεις κοντά στην Ιντλίμπ, ενώ συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Χομς. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από τις συγκρούσεις.

Κυρώσεις ΕΕ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκτεινε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, ενώ σήμερα στη Γενεύη έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι πλησιάζει η μέρα που ο Ασαντ θα έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, οι τόνοι ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ανέβει για την υπόθεση της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, απάντησε χθες στην έκκληση της Χίλαρι Κλίντον να πιέσει η διεθνής κοινότητα τη Ρωσία και την Κίνα να αλλάξουν στάση. Σύμφωνα με τον Χονγκ Λέι: «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό γιατί οι ξένες χώρες δεν θα πρέπει να επιβάλουν το υποτιθέμενο σχέδιό τους για την επίλυση της κρίσης στον συριακό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: