Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ... ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την Κάκη Μπαλή

Μια από τις πιο χιλιοειπωμένες -και εύστοχες- σοφίες της Εσπερίας είναι η διαπίστωση ότι ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και στην περίπτωση του δεύτερου «πακέτου διάσωσης» της Ελλάδας οι ανοιχτές... λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές.

Ανοιχτό είναι το πόσοι από τους ιδιώτες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα συμμετάσχουν στο περιβόητο PSI -αυτό το «κούρεμα» πάνω από το μισό- κι αν θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ανοιχτό είναι εάν θα δώσουν το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση όλα τα... δύσκολα εθνικά κοινοβούλια, αν και τα μαντάτα από τη Φινλανδία και την Ολλανδία είναι μάλλον καθησυχαστικά. Εκτός από τα εθνικά κοινοβούλια, η «ιστορική» απόφαση του τελευταίου Eurogroup πρέπει να πάρει και την ευλογία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη κι όσο κι αν αυτό θεωρείται δεδομένο, και μόνο το γεγονός ότι έχει ήδη μπει στην ατζέντα κι ένα έκτακτο Eurogroup το ίδιο πρωινό αρκεί για μια δόση θρίλερ ακόμη.

Ανοιχτό είναι και το ύψος της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο ελληνικό «πακέτο». Την απάντηση θα τη δώσει το ΔΝΤ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο, μέχρι απόψε το βράδυ μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ένα μέρος από αυτή την εκκρεμότητα, όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος των G20 στην Πόλη του Μεξικού. Στη σύνοδο αυτή οι υπόλοιποι χρηματοδότες του ΔΝΤ πλην Ευρώπης -πρωτίστως οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Βραζιλιάνοι- αναμένεται να ζητήσουν κυρίως από τους Γερμανούς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να ενισχύσουν τους πόρους των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και να βγάλουν επιτέλους το κάρο της ευρωζώνης -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- από τη λάσπη.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ανοιχτή η πιο κρίσιμη... λεπτομέρεια της συμφωνίας του Eurogroup, το αν, δηλαδή, αυτή η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης θα πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: