Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πολωνία: Οργή για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια

Στους δρόμους και οι Πολωνοί

 Λεχ Βαλέσα ήθελαν.. Και η ευχή τους πάραυτα εισακούστηκε από την νέα τάξη πραγμάτων..

Χιλιάδες Πολωνοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, με το οποίο αυξάνεται στα 67 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι διαδηλωτές, που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις με σφυρίχτρες και σειρήνες έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Αλληλεγγύη, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό.


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η ηλικία συνταξιοδότησης, που τώρα είναι τα 60 χρόνια για τις γυναίκες και τα 65 για τους άνδρες, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από το 2013 για να φτάσει, το 2020, τα 67 χρόνια για τους άνδρες και να εξισωθεί το 2040 για τις γυναίκες.

Παρόλα αυτά οι γυναίκες στα 62 τους χρόνια και οι άνδρες στα 65 τους θα μπορούν να λάβουν το 50% της σύνταξής τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας οι γυναίκες και 40 οι άνδρες.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Πολωνίας συμφώνησε να προχωρήσει στην αύξηση του ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έπειτα από συμβιβασμό μεταξύ των δύο βασικών κυβερνητικών εταίρων, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Κόμματος των Αγροτών (PSL).

Δεν υπάρχουν σχόλια: