Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Λεηλασία τόσο των ναυπηγείων όσο και της εργασίας

Αξιώνουν εκ περιτροπής εργασία με 4 μεροκάματα το μήνα!

Πάνω από 1.000 οικογένειες θα βρεθούν σε απόγνωση, ενώ διαλύεται ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την χώρα..

Εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή τέσσερα μεροκάματα όλα κι όλα το μήνα (!), ανακοίνωσαν χτες στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι μονοπωλιακοί όμιλοι «Abu Dhabi Mar» (ADM) και «Thussen Krupp», που λυμαίνονται το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας!


Το επαίσχυντο αυτό μέτρο θα ξεκινήσει από τις 18 Απρίλη, θα διαρκέσει καταρχήν 3 μήνες και «βλέπουμε». Οι νέες αξιώσεις των μονοπωλίων, που φέρνουν σε απόγνωση 1.500 περίπου εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και απειλούν με διάλυση το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Ανατ. Μεσογείου, έρχονται να αναδείξουν άλλη μια φορά το μέγεθος του εγκλήματος της παράδοσης στα σαγόνια των μονοπωλίων τομέων στρατηγικής σημασίας όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει τη θέση και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με θύματα όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα.

Από το 2000, οπότε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε το ναυπηγείο στα μονοπώλια, το αποτέλεσμα ήταν κέρδη για τις πολυεθνικές, συνεχής συρρίκνωση του ναυπηγείου, χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αποκορύφωμα η περσινή απόφαση μονοπωλίων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (με τις ψήφους στη Βουλή των ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.), να κλείσουν το τμήμα κατασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων, δηλαδή την «καρδιά» των ναυπηγείων για 15 χρόνια, δίνοντας συντριπτικό χτύπημα και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη!

Οι δύο πολυεθνικοί κολοσσοί παρέλαβαν το ναυπηγείο με εξασφαλισμένη δουλειά από τα προγράμματα για 6 νέα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Μέχρι τώρα έχουν «τσεπώσει» πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 85% του συνολικού κόστους του προγράμματος, χρήματα που προέρχονται από το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων της χώρας, και έχουν παραδώσει μόνο το υποβρύχιο «Παπανικολής», που γέρνει!
Τώρα αξιώνουν να αρπάξουν μερικές ακόμα εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: