Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γ. Μπαμπινιώτης: Απειλή παραίτησης αν αφεθούν τα πανεπιστήμια χωρίς χρήματα

Ούρλιαχτά υστερίας εντός της βουλής από το μνημονιακό ταγιέρ

Νέα κυβερνητική κρίση απειλήθηκε χθες, όταν ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, έφτασε στην παραίτηση λόγω των επιθέσεων που δέχτηκε από τη νεοφιλελεύθερη συμμαχία για την απόφασή του να αποδεσμεύσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από τους εκβιασμούς του νόμου Διαμαντοπούλου.

Η πρώην υπουργός Παιδείας, αμέσως μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Γ. Μπαμπινιώτης, κίνησε γη και ουρανό για να μπλοκάρει την τροπολογία για τα πανεπιστήμια. Ο υπουργός Παιδείας απείλησε με παραίτηση αν δεν στηριχτεί, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λ. Παπαδήμο, ο οποίος και τον κάλυψε. 


Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των πανεπιστημίων έγινε η εξαίρεση μόνο για φέτος οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων να εγκριθούν από τις Συγκλήτους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα ΑΕΙ. Κατά τα άλλα, ο Π. Καψής διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

Τις δηλώσεις αυτές προκάλεσε η αντίδραση του Γ. Μπαμπινιώτη στην επίθεση που δέχτηκε από την Αν. Διαμαντοπούλου και τους συμμάχους της, Κ. Μητσοτάκη, Δημοκρατική Συμμαχία και μνημονιακά μέσα ενημέρωσης που έχουν πάρει εργολαβία τη στήριξη του νόμου με τον οποίο αντιτίθεται το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι παραπάνω καταφέρθηκαν εναντίον του Γ. Μπαμπινιώτη, κατηγορώντας τον ότι υποκύπτει σε πιέσεις συντεχνιών και μειοψηφιών.

Στη γραμμή Διαμαντοπούλου προσχώρησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ξηλώνονται νόμοι που έχουν ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία. Με τη δήλωση αυτή, η Φ. Γεννηματά άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την τροπολογία στη Βουλή. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση Μαξίμου, το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Το Μαξίμου συμφώνησε με τη ρύθμιση αποδέσμευσης της χρηματοδότησης που θέλησε να μπλοκάρει η Αν. Διαμαντοπούλου

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας είχε απειλήσει με παραίτηση, τονίζοντας ότι «η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια». Υπεραμυνόμενος της ρύθμισης που απελευθερώνει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αλλά και της επιτροπής που θα μελετήσει τις δυσλειτουργίες του νόμου και θα προτείνει λύσεις, ο Γ. Μπαμπινιώτης, απαντούσε στις επικριτές τους δηλώνοντας τα εξής: «Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια. (...)

Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται».

Καρφώνοντας την προκάτοχό του Αν. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση» και ότι ο ίδιος εργάζεται ώστε «η νέα κυβέρνηση να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα».

«Έχω ανοίξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ένα νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές. (...). Ένας τέτοιος διάλογος όμως για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που, αν ποτέ πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: