Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΑΓΙΕΡ

Ξεκινάει το ξήλωμα του νόμου Διαμαντοπούλου


Αρχίζει το ξήλωμα του νεοφιλελεύθερου νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, που έφερε τα ιδρύματα στο χείλος του γκρεμού, αλλά ένωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μια μεγαλειώδη μάχη για τη σωτηρία της ανώτατης εκπαίδευσης.


Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, έδωσε ξανά στις Συγκλήτους την αρμοδιότητα της έγκρισης των προϋπολογισμών, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής που αποτελείται από τους πιο μαχητικούς κατά του νόμου, πρυτάνεις, η οποία θα εξετάσει δυσλειτουργίες του νομοθετήματος.


Με τον νόμο Διαμαντοπούλου, οι προϋπολογισμοί ήταν αρμοδιότητα των Συμβουλίων Διοίκησης και τα ιδρύματα εκβιάζονταν ανοικτά να προχωρήσουν σε εκλογές προκειμένου να αποδεσμευτεί έστω και αυτή η δραματικά μειωμένη χρηματοδότησή τους.
 

Ωστόσο, η σθεναρή αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, με αποτέλεσμα κανένα ίδρυμα να μην έχει σήμερα Συμβούλιο Διοίκησης, ανάγκασε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παραδεχτεί το αδιέξοδο του νόμου και να ανακοινώσει, για το παρόν οικονομικό έτος, την αποδέσμευση των προϋπολογισμών από τα Συμβούλια Διοίκησης.


Η σθεναρή αντίσταση των πανεπιστημίων ανάγκασε τον Γ. Μπαμπινιώτη να αποδεσμεύσει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων από τις εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης και να συγκροτήσει επιτροπή πρυτάνεων για τις δυσλειτουργίες του νόμου


Οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τα πανεπιστήμια. Αντιθέτως, η Αν. Διαμαντοπούλου εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη κατά της παρούσας ηγεσίας που δεν αντιστάθηκε «στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες» και κάλεσε «τις υγιείς δυνάμεις» (;) να συνεχίσουν να παλεύουν για την εφαρμογή του νόμου της.




Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, που μετέχει στην επιτροπή μελέτης των δυσλειτουργιών του νόμου, τόνισε ότι η αποδέσμευση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από προϋποθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα δικαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων. Σε ό,τι αφορά στη σύσταση επιτροπής, ο πρύτανης του ΑΠΘ, τη χαρακτήρισε ευχάριστη είδηση, που για πρώτη φορά, μετά από καιρό, επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων.


Η επταμελής ομάδα εργασίας, που θα παραδώσει το πόρισμά της στις 15 Μαΐου, αποτελείται από τους πρυτάνεις Ιωαννίνων, Τ. Αλμπάνη, Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλο, Πατρών, Γ. Παναγιωτάκη, ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλο, Θράκης, Κ. Ρέμελη, από το νυν Ειδικό Γραμματέας Τριτοβάθμιας, Β. Παπάζογλου και από τον πρώην Ειδικό Γραμματέα, Θ.Κυριαζή. Στην επιτροπή δεν μετέχουν εκπρόσωποι των ΤΕΙ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους. Απαντώντας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι στα ΤΕΙ δεν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου.


Το ξεμπλοκάρισμα των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, που ανοίγει τον δρόμο για την αποδόμηση του νόμου, αποδόθηκε από τον Γ. Μπαμπινιώτη στο κούρεμα των αποθεματικών των ιδρυμάτων. Το ζήτημα είχε αναδείξει τόσο η σύνοδος των πρυτάνεων όσο και των προέδρων των ΤΕΙ. Όπως είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης, ήταν ένας ρεαλιστικός τρόπος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα οικονομικά των πανεπιστημίων.


Για την επιτροπή των πρυτάνεων, ζήτησε να μην υπάρξουν παρερμηνείες, δηλώνοντας ότι δεν ερχόμαστε να αλλάξουμε τον νόμο, αλλά να δούμε κάποιες δυσλειτουργίες, καθώς, σε αντίθεση με την Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Μπαμπινιώτης, παραδέχτηκε ότι ο νόμος αυτός δεν έχει προχωρήσει. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. «Σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είναι πρόβλημα αυτό; Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Δεν θα ξεκινούσαμε κάτι αν δεν υπήρχε πρόβλημα».


Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας διαφοροποιήθηκε από τον αναπληρωτή του, Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος προσδιόρισε πολύ στενά το έργο της επιτροπής, δηλώνοντας ότι δεν της δίνουμε εντολή για να μας φέρει πράγματα που αφορούν την ουσία του νόμου, αλλά προτάσεις για την εφαρμογή του νόμου. Κρατώντας αποστάσεις ο Γ. Μπαμπινιώτης, διευκρίνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να μπούμε και να προλάβουμε τι θα πει η επιτροπή και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό η εκείνο». Τέλος, ο Γ. Μπαμπινιώτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της θητείας των πρυτανικών αρχών, ενώ σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων, δήλωσε πως ό,τι είναι εφικτό εξετάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: