Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα για την οικογένεια Νάστου

Ιστορία μου αμαρτία μου οι Νάστοι στις Ηλιούπολη και Αργυρούπολη που αχρεωστήτως τις ιδιοποιήθηκαν ολόκληρες..

Αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο το υπ' αριθμ. 2241/2011 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο κρίθηκε ότι δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε εννέα κληρονόμους της οικογένειας Νάστου, για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Η υπόθεση αφορά τις διεκδικήσεις της οικογένειας που καταπάτησε 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης (!) στα όρια των δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου, οι οποίες έφταναν μέχρι την κορυφή του Υμηττού!

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Γ. Χατζίσκου που είχε προτείνει την αναίρεση του βουλεύματος με το σκεπτικό ότι δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί τα Σύνταγμα, ενώ περιέχει ασάφειες και ελλείψεις.


Στην απόφασή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το επίμαχο βούλευμα έχει ασάφειες, αντιφάσεις και λογικά κενά οφειλόμενα σε επιλεκτική χρήση και αξιολόγηση των αποδεικτικών μέσων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκριτική στάθμιση και συσχέτιση των πραγματικών γεγονότων.

Η έκταση που διεκδικεί η οικογένεια Νάστου είναι το λεγόμενο "Κτήμα Καρά", το οποίο αφού πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες κατέληξε το 1922 στα χέρια του κτηνοτρόφου Αλέξιου Νάστου και αργότερα των κληρονόμων του. Ωστόσο, η αρχική έκταση του Κτήματος Καρά που προσδιοριζόταν σε 320-520 στρ. (ή το πολύ 1.000 στρέμματα) εμφανίστηκε να είναι 12.770 στρ., περιλαμβάνοντας βασικές που δεν του ανήκαν, αλλά και τον δασικό χώρο μέχρι την κορυφή του Υμηττού!

Σήμερα, οι κληρονόμοι Νάστου, ενώ επισήμως φαίνεται να διεκδικούν γύρω στα 5.000 στρ. στον δασικό χώρο του Υμηττού, έχουν "περιορίσει" τους στόχους τους στην κατοχύρωση υπέρ αυτών 296 οικοπέδων, συνολικής έκτασης 200 περίπου στρ. στην εντός σχεδίου περιοχή των δήμων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης - Αλίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: