Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Παναγιώτης Λαφαζάνης:

Η δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωτική

Συνέντευξη στον Δ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Το Μνημόνιο έχει γίνει το πιο μισητό πράγμα στην κοινωνία. Αυτό θα εκφραστεί στις εκλογές. Το Μνημόνιο ως πρόγραμμα δεν είναι μόνο αδιέξοδο, αλλά και έχει κλονιστεί θανάσιμα. Δεν θα μπορεί να συνεχίσει να συνιστά το πλαίσιο για την πορεία της χώρας μετά τις εκλογές

Η παλιά «δικομματική» σταθερότητα δεν υπάρχει πια, η νέα δεν έχει γεννηθεί. Το θέμα είναι αν αυτή η νέα σταθερότητα θα έχει ένα ακόμα πιο αντιδραστικό πρόσημο ή θα φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς για ένα νέο, προοδευτικό, ιστορικό εγχείρημα διεξόδου και αναζωογόνησης, σημειώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά μιλώντας στην “Αυγή”.

* Είμαστε στην τελευταία εβδομάδα μιας από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες στη χώρα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

Είναι σαφές ότι παρόμοιο προεκλογικό κλίμα αμφισβήτησης της κατεστημένης τάξης από την κοινωνία ίσως να μην έχει ξαναϋπάρξει στη νεότερη ελληνική ιστορία. 


Το μέχρι χθες κυρίαρχο αστικό μπλοκ έχει κατακερματιστεί, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τελούν υπό κατάρρευση. Αυτά τα δύο κόμματα εμφανίζονται μόνο σε κάποιες τηλεοπτικές οθόνες, ενώ τελούν υπό διωγμό μέσα στην κοινωνία.

* Πρέπει να αναμένουμε, επομένως, μεγάλες αλλαγές από την κάλπη;

Όλα δείχνουν ότι η 6η Μαΐου θα είναι η αρχή πολύ μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Μετά τις εκλογές είναι πολύ πιθανό ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., υπό τη σημερινή μορφή τους, μαζί με τους σημερινούς ηγέτες τους Ε. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά, να έχουν γίνει παρελθόν.

* Θα γίνει παρελθόν και το Μνημόνιο;

Το Μνημόνιο έχει γίνει το πιο μισητό πράγμα στην κοινωνία. Αυτό θα εκφραστεί στις εκλογές. Το Μνημόνιο ως πρόγραμμα δεν είναι μόνο αδιέξοδο, αλλά και έχει κλονιστεί θανάσιμα. Δεν θα μπορεί να συνεχίσει να συνιστά το πλαίσιο για την πορεία της χώρας μετά τις εκλογές. Μάλλον έχει εκπνεύσει. Οδεύουμε μετά τις εκλογές σε μια ριζική αλλαγή του πολιτικού τοπίου αλλά και του οικονομικού. Σε ένα νέο πολιτικό χάρτη.



* Καλύτερο η χειρότερο;

Η μετάβαση θα είναι επώδυνη. Η παλιά «δικομματική» σταθερότητα δεν υπάρχει πια, η νέα δεν έχει γεννηθεί. Το θέμα είναι αν αυτή η νέα σταθερότητα θα έχει ένα ακόμη πιο αντιδραστικό πρόσημο ή θα φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς για ένα νέο, προοδευτικό, ιστορικό εγχείρημα διεξόδου και αναζωογόνησης.

*Από τι θα εξαρτηθεί;

Πολλά και κρίσιμα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε όλες τις εκφράσεις της, να αλλάξει σε βάθος και ταυτόχρονα να συμπαραταχθεί σε ένα σύγχρονο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Και φυσικά από τη δύναμη που θα πάρει συνολικά η ριζοσπαστική Αριστερά στις 6 Μαΐου. Το μέγα ζητούμενο είναι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ να απορροφήσουν κατά κύριο λόγο τις αντιμνημονιακές διαθέσεις και να αναδειχθούν πανίσχυρες από την κάλπη.

* Γιατί ξεχωρίζετε ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί, πέραν των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει το κλειδί για μεγάλες, ζωογόνες, ενωτικές διεργασίες στον αριστερό χώρο. Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από τα πράγματα θα μετρήσει ως δύναμη για ενωτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς.



* Είστε λοιπόν αισιόδοξος;

Είμαι, αρκεί να αποφύγουμε λάθη της ύστατης στιγμής, να δουλέψουμε σκληρά έως το κλείσιμο της κάλπης και να επαγρυπνούμε έως την τελευταία ώρα απέναντι σε πιθανές «προβοκάτσιες».


* Είστε αισιόδοξος και για τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων;

Το μήνυμα της κάλπης για την Αριστερά θα είναι μήνυμα συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς μετά τις εκλογές σαρώνοντας τα όποια εμπόδια. Θα αλλάξει όχι μόνο το γενικό πολιτικό τοπίο, αλλά και το τοπίο στην Αριστερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: