Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ

Ακάθεκτη η ΑΤΕ προχωράει στο ξεπούλημα

Ως και Πολωνοί αλλά και οι Βούλγαροι κατέθεσαν προσφορές!!

Στο ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προχωράει ακάθεκτη η διοίκηση της ΑΤΕ ανακοινώνοντας χτες ότι υποβλήθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ και πως οι προσφορές αξιολογούνται από την τράπεζα και το σύμβουλο πώλησης.

Η μία προσφορά έγινε από την ελληνική «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», όπως η ίδια η επιχείρηση ανακοίνωσε και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι άλλες δύο προσφορές έγιναν από την πολωνική «Polski Cukier SA» και την βουλγαρική «Litex Commerce». Πάντως, ακόμα και με υπηρεσιακή κυβέρνηση η ΑΤΕ προχωράει τη διαδικασία ξεπουλήματος των θυγατρικών της σε εφαρμογή των εντολών του μνημονίου.


Ηδη ξεπουλήθηκε η ΕΛΒΙΖ (Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών), την τελευταία στιγμή χάλασε το «ντιλ» για τη ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία) αλλά παραμένει σε ρότα ξεπουλήματος, ενώ ακόμα τρέχει και ο διαγωνισμός για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».

Οσον αφορά την ΕΒΖ και τον τομέα της ζάχαρης η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ολέθρια. Πρώτα οδηγήθηκε η τευτλοκαλλιέργεια στη δραματική συρρίκνωση, αφού εφαρμόστηκε ο καταστροφικός κανονισμός της ΚΑΠ, ξεπουλήθηκε η μισή εθνική ποσόστωση ζάχαρης στην ΕΕ και έκλεισαν δύο από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ.

ΕΦέτος, για παράδειγμα, καλλιεργήθηκαν 90.000 στρέμματα, όταν για να καλυφθεί η εναπομείνασα ποσόστωση των 158.000 τόνων ζάχαρης απαιτείται η καλλιέργεια 220.000 στρεμμάτων περίπου, ενώ το 2005 είχαν καλλιεργηθεί 418.000 στρέμματα. Τώρα, στο πλαίσιο του μνημονίου προωθείται το ξεπούλημα και των υπολοίπων τριών εργοστασίων της ΕΒΖ και της εναπομείνασας ποσόστωσης ζάχαρης.

Η τευτλοκαλλιέργεια και ο τομέας παραγωγής της ζάχαρης αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα για το πώς πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική η αγροτιά, η εργατιά, η αγροτική παραγωγή και η αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα. Οσο ακολουθείται η ολέθρια πολιτική της ΚΑΠ και του ευρωμονόδρομου, το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας όλο και θα επιδεινώνεται και θα μεγαλώνουν κι άλλο τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, αφού θ' αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εισαγωγές σε ζάχαρη.

Η Ελλάδα από πλεονασματική σε ζάχαρη είναι ήδη ελλειμματική και θα γίνει πλήρως ελλειμματική, πληρώνοντας πολλά στις πολυεθνικές, ενώ οι Ελληνες τρώνε και θα τρώνε ξένη ζάχαρη, που αποδεδειγμένα είναι κατώτερης ποιότητας από τη ντόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: