Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ιρλανδία

Με τους επαναστάτες του Σιν Φέϊν να λένε μόνοι αυτοί ΟΧΙ στο ευρωμπορντέλο..

Στις κάλπες θα βρεθούν σήμερα οι Ιρλανδοί, καθώς διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το «ναι» να υπερισχύει, ωστόσο καθοριστικής σημασίας θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων που αγγίζουν το 20%, όπως και η συμμετοχή.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση εξάλλου, είναι η ανεργία που έχει αγγίξει το 14% αλλά και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που προκαλεί την οργή των εκλογέων.


Κλειδί η συμμετοχή και οι αναποφάσιστοι

Τα βλέμματα της ΕΕ είναι στραμμένα σήμερα στην Ιρλανδία, αφού το δημοψήφισμα που διεξάγεται είναι το μόνο στην Ε.Ε. για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου και το τρίτο στη χώρα σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια.

Με βάση έγκυρες κυβερνητικές πηγές της Telegraph, το «ναι» φαίνεται να υπερισχύει με 60% του «όχι» που φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 40%.

Όλα αυτά υπό τη σκιά μιας ενδεχόμενης απόρριψης από τους Ιρλανδούς, η οποιά ίσως θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ευρωζώνη που έχει πάρει φωτιά, με το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία να εκτινάσσεται στα ύψη.

Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι»

Από τη μεριά της η Κυβέρνηση απειλεί πως αν το Σύμφωνο απορριφθεί δεν θα καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, ενώ και τα ΑΤΜ θα αδειάσουν και θα σταματήσουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό.

Κάπως έτσι διαμορφώθηκαν δυο στρατόπεδα με την κυβέρνηση να προωθεί το ναι και τον πρωθυπουργό Έντα Κένι να χαρακτηρίζει το «ναι» συνώνυμο της «σταθερότητας» για την ιρλανδική οικονομία.

Στην άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι του «όχι» Σιν Φέιν, και συνδικάτα, ανέφεραν ότι η Ε.Ε. δεν θα τολμούσε να αποκόψει από επιπρόσθετη χρηματοδότηση τη χώρα, σε περίπτωση απόρριψης του συμφώνου.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια έχουν απορριφθεί στην Ιρλανδία, δύο ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 ( 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας)

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος αναμένεται την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: