Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΔΕΗ Τοκογλυφικό σκοτάδι αναμένει χιλιάδες καταναλωτών

 Το φάντασμα των διακοπών ηλεκτροδοσίας επιστρέφει δριμύτερο..

Το «όπλο» της διακοπής ηλεκτροδότησης, που είχε στην ουσία καταργηθεί μετά την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα, επαναφέρει η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες απλήρωτους λογαριασμούς.

Το θολό τοπίο και οι παλινωδίες γύρω από το «χαράτσι», οι αντιδράσεις που προκάλεσε, σε συνδυασμό με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, είχαν προκαλέσει ένα πολύμηνο «πάγωμα» των διακοπών, που διήρκεσε στην ουσία από το τέλος του 2011 μέχρι και τους δύο πρώτους μήνες του 2012.


Τα συνεχώς επιδεινούμενα, ωστόσο, οικονομικά της ΔΕΗ από τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα των τελευταίων μηνών που «πάγωσε» την επιβολή του τέλους στους λογαριασμούς, είχαν ως συνέπεια η επιχείρηση να επαναφέρει σταδιακά το μέτρο των διακοπών και από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα να έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση σε περίπου 45.000 καταναλωτές με μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η αρχή έγινε τον Μάρτιο με 21.000 διακοπές, τον Απρίλιο διεκόπη το ρεύμα σε 19.000 καταναλωτές, κατά το πρώτο 15θή-μερο του Μαΐου είχαμε επιπλέον 5.000 διακοπές, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται άλλες 5.000 περίπου.

Σε ποιους όμως κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ; Κατά κύριο λόγο, σε όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές πολλών μηνών, σε όσους έχουν ενταχθεί σε διακανονισμούς, αλλά δεν τους έχουν κατ’ επανάληψη τηρήσει, καθώς και σε όσους προβαίνουν σε σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις του ρολογιού τους, φαινόμενο που, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), παίρνει διαστάσεις. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όσων, ενώ τους έχει αφαιρεθεί η ασφάλεια από το ρολόι, πηγαίνουν και την επανατοποθετούν ή τραβούν ρεύμα κατευθείαν από τη γειτονική κολόνα, ενώ έχει αναφερθεί μέχρι και περιστατικό που κάποιος… «τσιμέντωσε» το ρολόι του, έχτισε δηλαδή μπροστά του έναν τοίχο, για να μην του το σφραγίσει το συνεργείο!

Καθημερινά το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ εκδίδει έναν τεράστιο αριθμό εντολών αποκοπής (2.000-3.000 την ημέρα), και εν συνεχεία οι υπηρεσίες της επιχείρησης ξεκινούν το «φιλ-τράρισμά» τους, που έχει να κάνει με το προφίλ του κάθε πελάτη. Εξαιρούν δηλαδή καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς και οικονομικά αδύνατες ομάδες, πελάτες με μικρές καταναλώσεις και άτομα με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας το αρχείο που διαθέτουν με όλους όσοι είχαν ζητήσει στο τέλος του 2011 να εξαιρεθούν από το χαράτσι.

Όπως πάντως εξηγούν στελέχη της επιχείρησης, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις πελατών που ανήκουν στους «έχοντες», αλλά δεν πληρώνουν, και φέρνουν ως παράδειγμα καταναλωτές που διαμένουν στην Πεντέλη ή στην Ερυθραία με καταναλώσεις της τάξης των 1.500 ευρώ τον μήνα. Στο παρελθόν η ΔΕΗ προχωρούσε πιο εύκολα σε αποκοπές, ενώ και οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί ήταν λιγότεροι.

Από τη στιγμή που περιελήφθη το «χαράτσι» στους λογαριασμούς και μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν καθώς και το κίνημα «Δεν πληρώνω», η ΔΕΗ έγινε ιδιαίτερα προσεκτική. Ως συνέπεια, όταν το μέτρο έκανε «πρεμιέρα» στις αρχές του 2012, οι διακοπές ρεύματος ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, επικεντρώθηκαν σε όσους διαμένουν σε ακριβές περιοχές, με υψηλή δηλαδή τιμή ζώνης, ενώ ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ ατόνησαν σε βαθμό κατάργησης.

Τώρα, μετά και την «άτυπη» αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς μέχρι τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το μέτρο επανέρχεται, με τη ΔΕΗ να εκτιμά ότι τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιουνίου το «φόβητρο» της διακοπής θα τη βοηθήσει να αυξήσει τα έσοδά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: