Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«ΕΛΠΕ» Κέρδη και αύξηση πωλήσεων

Πειθαναγκασμένοι οι καταναλωτές πληρώνουν τα υπερκέρδη του μονοπωλιακού Ομίλου..

Με αύξηση πωλήσεων και σταθεροποίηση των συγκρίσιμων καθαρών κερδών στα 45 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 τα ΕΛΠΕ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και ενεργειακής ένδειας για όλο και περισσότερους εργαζόμενους και νοικοκυριά, καθώς και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, η επικείμενη λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα.


Ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος σημείωσε ενδεικτικά: «Η έναρξη λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας στις επόμενες εβδομάδες θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τον Ομιλο, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση των Ελληνικών Πετρελαίων στο διεθνή ανταγωνισμό, αυξάνοντας την εξωστρέφεια και τις χρηματοροές μας».

Ενόψει των... καλύτερων ημερών, το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν στα 2.716 εκατ. ευρώ από 2.419 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, αυξημένες κατά 12,3% παρότι τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν μείωση κατά 12% στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5%, στα 75 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. ευρώ, όπως σχεδόν και το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί, τόσο από τους φόρους της ασκούμενης πολιτικής, όσο και από τα κερδοσκοπικά τερτίπια των πετρελαϊκών μονοπωλίων και των διυλιστηρίων, η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμφανίζει τα θετικά αποτελέσματα ως συνέπεια επιδέξιων επιχειρηματικών παρεμβάσεων.

Ωστόσο, είναι οι καταναλωτές που πληρώνουν όλο και περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι στην αλυσίδα της επεξεργασίας και διάθεσης υγρών καυσίμων, εταιρείες και κράτος διασφαλίζουν κέρδη και έσοδα, ενώ ο «πελάτης» - λαός, μόνο ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: