Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ..

Αγρια εκμετάλλευση από τους εμπορομεσάζοντες

Η τιμή της πατάτας έπεσε φέτος κατά 30% με 40%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν το 2011 κατά 30%

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί καθώς φέτος οι τιμές διαμορφώνονται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Από πέρσι η τιμή άρχισε την πτωτική της πορεία και μήνα με το μήνα πέφτει σε όλο και πιο εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη, όταν θα αρχίσει να βγαίνει και η υπόλοιπη παραγωγή.

Σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία η τιμή έχει διαμορφωθεί γύρω στα 15 λεπτά το κιλό. Πέρσι η τιμή ήταν γύρω στα 20 - 25 λεπτά και πρόπερσι γύρω στα 35 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή της πατάτας για τον παραγωγό να είναι μικρότερη ακόμα και από εκείνη του 2002. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στους καταναλωτές η πατάτα φτάνει σε τετραπλάσια και πενταπλάσια τιμή.


Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πατάτας το διακινούν και το εμπορεύονται οι μεγαλέμποροι και οι μεγάλες αλυσίδες, που εξασφαλίζουν υπερκέρδη εκμεταλλευόμενοι και τους πατατο-παραγωγούς και τους εργαζόμενους - καταναλωτές. Εκβιάζουν τους παραγωγούς να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα χαμηλότερες από αυτές που εισάγονται από την Αίγυπτο.

Τους εμπορομεσάζοντες και τις αλυσίδες δεν τους ενδιαφέρει αν η πατάτα είναι ελληνική ή εισαγόμενη, τους ενδιαφέρει μόνο πώς θα κερδίσουν περισσότερα. Μπρος στην κατάσταση αυτή πολλοί πατατοπαραγωγοί εξαναγκάζονται να σταματήσουν την καλλιέργεια. Από την άλλη οι εισαγωγές όλο και αυξάνονται.

Το 2011 οι εισαγωγές πατάτας αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το 2010, αφού εισήχθηκαν 174.353 τόνοι από 133.429 τόνους. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το 1980 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με πατάτα στην Ελλάδα ήταν 553.400 και τριάντα χρόνια μετά το 2010, ήταν 305.300 στρέμματα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: