Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης βρωμάει το συγκυβερνητικό χνώτο

Η δήλωση: «Με την παρούσα θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν (...) η νέα κυβέρνηση (...) είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους (...) θα επιταχύνω την εφαρμογή του προγράμματος» (από την επιστολή Σαμαρά / ΤΑ ΝΕΑ).

Το σύνθημα: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για (...) να βρει η χώρα τη θέση της στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον: να κάνει κυριολεκτικά «θαύματα» η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα σε δύο, το πολύ τρεις μήνες. Μια πολύ μικρή ομάδα υπουργών έχει τη γνώση, το σθένος και την όρεξη να κάνει αυτή τη δουλειά. Πρέπει, όμως, να προστατευθούν από τους πανταχού παρόντες κομματικούς, συνδικαλιστές και υπέρμαχους του λαϊκισμού» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Η πρόβλεψη: «Αν θέλει να δει κανείς τι σημαίνει να ανασυρθεί η οικονομία από την παγίδα του χρέους, πρέπει να δει το μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών που έθεσε τέλος στη Μεγάλη Υφεση και είναι γνωστό ως Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πόλεμος δεν οδήγησε μόνο στην πλήρη απασχόληση, αλλά στη ραγδαία αύξηση του εισοδήματος και του πληθωρισμού χωρίς ουσιαστικά κανένα δανεισμό από πλευράς του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου ότι τίποτε τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν αναμένεται να βρεθεί στο εγγύς μέλλον, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεχρεώσουν τα χρέη τους οικογένειες και εταιρείες. Και μάλλον η κληρονομιά που μας άφησε αυτή η δεκαετία ψευδαισθήσεων με το ευρώ θα είναι μια παρατεταμένη και οδυνηρή ύφεση» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το δεδομένο: «Εξοντωτικά χαράτσια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φέτος 2 στους 3 φορολογούμενους (...) περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους (...) οι φόροι είναι αυξημένοι έως και 1.961% (...) πολλοί φορολογούμενοι είναι ήδη χρεωμένοι με άλλους φόρους από προηγούμενα έτη» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Οι παρενέργειες: «Οι κυβερνώντες οφείλουν (...) να προστατέψουν (...) τους ίδιους τους εργαζόμενους στις εφορίες από τους - αναμενόμενα - αγανακτισμένους φορολογούμενους» (στην ΑΥΓΗ).

Η προοπτική: «Σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία είναι κυρίαρχη η βεβαιότητα για μια παλινδρόμηση στο επίπεδο ζωής πριν από την έναρξη των κοινοτικών εισροών (...) το ευρωπαϊκό πλαίσιο από εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας και της πολιτικής σταθερότητας προβάλλει ως καταλύτης των σοβαρότερων αμφισβητήσεων των πολιτικών συστημάτων (...) ακόμη και αν διατυπωθεί σε επίπεδο κορυφής ένας συμβιβασμός (...) δεν είναι καθόλου βέβαιη η διασφάλιση της λαϊκής νομιμοποίησης (...) η ομοσπονδιακή προοπτική με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να καταστεί καταλύτης πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: