Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στάζουν λαϊκό αίμα οι πρόσκαιρες συμφωνίες..

Βεβαία η εκχώρηση εθνικών κυριαρχιών.. Νομαρχία των Βρυξελλών η Ελλάς..

Σε έναν ακόμα ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό, που παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση οδηγεί σε πιο βαθιά όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τον επιμερισμό των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης , οδηγούνται υπό τον φόβο μιας καθολικής λαϊκής εξέγερσης οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.


Ταυτόχρονα, προωθούν το «συνολικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση» (προς όφελος των μονοπωλίων βεβαίως βεβαίως) , που προβλέπει ενίσχυση της τραπεζικής, δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κομισιόν και τα όργανα της ΕΕ.

Στην αιχμή του δόρατος της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, βρίσκεται η δραστική μείωση των μισθών για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, καθώς και τα άγρια μέτρα λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Βάση για τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ αποτελεί το προσχέδιο για τη «δημιουργία μιας ουσιαστικής οικονομικής Ενωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τη συνεργασία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την έγκριση αυτού του σχεδίου μέχρι το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επεξεργάζονταν ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία. Με δεδομένη την κατηγορηματική αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων ή άλλων μέτρων «αμοιβαιοποίησης του χρέους», το σχέδιο επικέντρωνε στο πώς τα κεφάλαια των «μηχανισμών στήριξης» - ΕΤΧΣ και ΕΜΣ - θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγήσουν σε χαμηλά επιτόκια, υποφερτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να δανειστούν από τις καπιταλιστικές αγορές.

Νωρίτερα πάντως, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Ανταγωνισμοί και συγκλίσεις

Τον τόνο του προωθούμενου νέου ενδοκαπιταλιστικού συμβιβασμού έδωσαν με δηλώσεις τους πριν από τη σύνοδο οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επέλεξε να αναδείξει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το περιβόητο «πακέτο ανάπτυξης», που ανέρχεται μόλις στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ (120-130 δισ. ευρώ) και αποτελεί ανακύκλωση υπαρχόντων πόρων σε νέα πεδία κερδοφορίας.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της άγριας λιτότητας. «Σήμερα θα μιλήσουμε για το σύμφωνο ανάπτυξης και εργασίας. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό σήμερα και επίσης στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, ότι χρειαζόμαστε στέρεους προϋπολογισμούς από τη μία πλευρά και από την άλλη ανάπτυξη και απασχόληση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν καταλήξει σε μια ευρεία επί της αρχής συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο «την τόνωση της ανάπτυξης», αλλά δεν έχουν ακόμα διασαφηνίσει τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα βήματα για τη σταθεροποίηση των πιο εύθραυστων οικονομιών της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε για την ανάπτυξη, ευτυχώς η Μέρκελ κινήθηκε προς την κατεύθυνση που ήθελα», είπε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» πριν επιβιβαστεί στο τρένο για τις Βρυξέλλες. «Απαιτείται να δράσουμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες οι οποίες το χρειάζονται: την Ισπανία και την Ιταλία», πρόσθεσε.

«Τα πράγματα πάνε καλά ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν στέρεο συμβιβασμό, ο οποίος δεν μπορεί να στηριχτεί σε αμφιβολίες», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ, αποτυπώνοντας το κλίμα συμβιβασμού μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα. «Υπάρχουν σημεία σύγκλισης, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο, υπάρχουν ακόμα θέματα προς συζήτηση, τα έθιξαν χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας και η καγκελάριος και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στους 27», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: