Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Συμφωνία για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από τον ESM

Διαφώνησαν σε όλα πλην ενός.. Πως οι τράπεζες πάση θυσία και δυνάμει πρέπει να διασωθούν.. Οι λαοί ας πρόσεχαν!!

Σε συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας χωρίς την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας οι τράπεζες της οποίας χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία υποχώρησε, έπειτα τις έντονες πιέσεις Ιταλίας και Ισπανίας. Οι δύο χώρες συνασπίστηκαν και εμφανίστηκαν διατεθειμένες να αποσύρουν την στήριξή τους σε ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δις ευρώ, εάν δεν εξασφάλιζαν τη θέσπιση μέτρων για τη μείωση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.


Τελικά οι πιέσεις του Ιταλο-ισπανικού άξονα απέδωσαν και αποφασίστηκε ότι τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, χωρίς να απαιτείται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομική εξυγίανσης να παίρνουν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στόχος ήταν η θέσπιση ενός εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της ευρωζώνης προκειμένου να σταματήσει η εξάρτηση τραπεζών και κυβερνήσεων.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Πακέτο 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που συνεπάγεται ότι θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών με 60 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Μόντι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

«Η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το κλίμα των διαπραγματεύσεων παραδέχτηκε πως «υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο».

«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η στάση αυτή της Ιταλίας οδήγησε τελικά στην υιοθέτηση ικανοποιητικών μέτρων για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, εξήγησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», ανέφερε σπεύδοντας ωστόσο να καθησυχάσει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει προς το παρόν χρήση αυτών των μηχανισμών.

«Οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ΄ αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη» κατέληξε.

Μέρκελ: Πήραμε μια καλή απόφαση για την ανάπτυξη

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ΄ ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε από την πλευρά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ στην αρχή της εβδομάδας είχε απορρίψει οποιαδήποτε έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
Πηγή Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: