Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΒΑΡΥ ΚΑΙ ΑΣΗΚΩΤΟ» ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ

Γονατίζουν τα νοικοκυριά!! Κάτι σαν γενοκτονία!!

600.000 φορολογούμενοι, 24 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση. Καμία νέα παράταση δεν θα δοθεί, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών

«Συνωστισμός» αναμένεται να υπάρξει στο taxisnet τις επόμενες μέρες λόγω των φορολογούμενων που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα «πατήσει το κουμπί» του ηλεκτρονικού υπολογιστή για να αποστείλουν τη δήλωση, καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα που εμφανίζεται στην οθόνη είναι «βαρύ και ασήκωτο».


Την ίδια ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα παραμένει η ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων, που περιλαμβάνονται στα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα, έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου λήγει αύριο, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου για τα εισοδήματα του 2011 (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) και όταν θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό της οφειλής τους σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει «συνωστισμός» στο Taxisnet από τους φορολογούμενους της… τελευταίας στιγμής που θα σπεύσουν να υποβάλουν στο παρά πέντε την ηλεκτρονική δήλωση.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που θα δεχθεί το σύστημα. Ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι το Taxisnet θα αντέξει.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 4.600.000 ηλεκτρονικές και χειρόγραφες δηλώσεις, ενώ στις Εφορίες εκτιμάται ότι υπάρχουν στοιβαγμένες σε ντάνες περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να καταχωρίσουν στο σύστημα οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ.

Περίπου 150.000 φορολογούμενοι έχουν αποθηκεύσει προσωρινά τη δήλωσή τους στο Τaxisnet, χωρίς όμως να την έχουν αποστείλει, ενώ 600.000 υπολογίζεται ότι δεν την έχουν καν συμπληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, η οποία λήγει αύριο 31 Ιουλίου. Ωστόσο δεν αποκλείουν να μείνει ανοιχτό το σύστημα για μία ή δύο ημέρες μετά τις 31 Ιουλίου.

Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης
Επιβολή πρόσθετων φόρων

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων, αφού:

Δεν θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σε 10 μηνιαίες δόσεις, αφού η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά μόνο τους φορολογούμενους που θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Η ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή των έξτρα φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις, με το 70% των πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων να εξοφλείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και το υπόλοιπο 30% στο τρίμηνο Μαρτίου ? Μαΐου 2013. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα «μετρήσουν» στον φετινό προϋπολογισμό.
Θα «χάσουν» το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ. Συνεπώς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ!
Θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση φόρου 1,5% για κάθε μήνα που καθυστερούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

Φορολογία
«Αφαίμαξη» οικογενειών, συνταξιούχων

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος οι 5,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι οι ίδιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει ήδη ταχυδρομήσει 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματά τους, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.635 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους δέκα έχει φέτος επιστροφή φόρου. Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα 3.086.571 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται ήδη σε 3,28 δισ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά, μόλις ανοίγουν τον φάκελο του εκκαθαριστικού τους διαπιστώνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε 2 έως και 3 μηνιαίες συντάξεις ή μηνιαίους μισθούς. Μάλιστα, η κάθε δόση που θα πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημά τους.

Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011, στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για όσους άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό «λογαριασμό» της εφορίας.

Πηγή ΕΖΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: