Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «Λήψη των απαιτούμενων μέτρων ή πίσω στη δραχμή»

Παίζουν με το ύψος του πλαφόν για τις συντάξεις και με τα νεύρα του λαού!!

Ρε δωσίλογοι,έστω και ένα ευρώ να παρακρατηθεί από ποσά που έχουν καταβληθεί είναι ληστεία και ως εκ τούτου αδίκημα ποινικό το καταλαβαίνετε ή όχι;

«Ή λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα ή επιστρέφουμε στη δραχμή εντός των επόμενων δύο μηνών». Με τη δραματική αυτή προειδοποίηση, εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ολοκληρώθηκε η πρωινή -άκαρπη πάντως- σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων για το νέο Μεσοπρόθεσμο.


Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι, πρώτον, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου ύψους 11,6 δισ. και, δεύτερον, ότι χωρίς επώδυνα μέτρα σε συντάξεις και επιδόματα, το ποσό αυτό είναι αδύνατο, πρακτικά, να συγκεντρωθεί.

 Οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχαν άλλωστε συναντηθεί οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Μάλιστα, ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ αμφισβήτησε ευθέως το ανώτατο πλαφόν για τις συντάξεις και τις εξοικονομήσεις που μπορεί να υπάρξουν, καθώς, όπως ανέφερε, το προηγούμενο πλαφόν, ύψους 2.750 ευρώ, δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη. 

Ο κ. Στουρνάρας και ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δέχθηκαν ισχυρή πίεση για την αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις, με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει -σε κάποιο σημείο της συζήτησης- πως ούτε ο ίδιος επιθυμεί τέτοιου είδους περικοπές και να ζητεί από τους συνομιλητές του να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα που όμως να «αντέχουν» στον έλεγχο της τρόικας και να γίνονται αποδεκτά από τους πιστωτές.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Κατά πληροφορίες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλ. Σαχινίδης κατέθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου για οριστικοποίηση μόνον του 50% των μέτρων, περί τα 6 δισ. ευρώ δηλαδή, τώρα, και παραπομπή των υπολοίπων 6 δισ. σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να έχει προηγηθεί το επίσημο αίτημα για επιμήκυνση και να έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν τμήμα των 11,6 δισ.

 Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ο κ. Στουρνάρας ήταν απόλυτος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από τους δανειστές. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε και την εμπειρία του κ. Σαχινίδη, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και συνεπώς έχει ιδία άποψη για το κλίμα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχόλιο ενδεχομένως απευθυνόταν, εμμέσως πλην σαφώς, και στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει επίσης πείρα από διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: