Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Όσο τους δεχεσαι, τοσο τους πληρωνεις

Όλα δικα τους τα θελουν: «Ολα δείχνουν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ πιο επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις (...) οι θυσίες των συνταξιούχων θα πάνε χαμένες εάν από τώρα η κυβέρνηση δεν καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα δεν προχωρήσει σε μείωση του δημοσίου μέσω γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Υποκρισια: «Η σημερινή αποκάλυψη (...) για τους πολίτες που, ενώ δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία, στέλνουν εκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού επιβεβαιώνει αυτό που γνώριζαν οι πάντες: την απίστευτη έκταση της φοροδιαφυγής, αλλά και την απόλυτη ατιμωρησία των φοροφυγάδων.


 Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι επίσης γνωστό: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν, ήταν, είναι και - απ' ό,τι φαίνεται - θα παραμείνουν τα "συνήθη υποζύγια". Η τρικομματική κυβέρνηση, η οποία συζητά και πάλι για περικοπές μισθών και συντάξεων, οφείλει να παρουσιάσει το ταχύτερο ένα σχέδιο για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι - ακόμη και αν το θέλουν - σε λίγο δε θα μπορούν να πληρώσουν» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Νεο «κουρεμα»: «Εντείνεται η σεναριολογία και οι διαρροές στο ξένο Τύπο για σχέδια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο ατύπως πολλοί ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως βρίσκεται εκτός στόχων. Στο θέμα επανέρχεται η Wall Street Journal μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή - σύμφωνα με το οποίο, βρίσκεται στα πρώτα στάδια επεξεργασίας σχέδιο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με διαγραφή χρέους έως και 100 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιοριστεί στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ που κρίνονται πιο διαχειρίσιμα, με τη συμμετοχή ΕΚΤ, κεντρικών τραπεζών ίσως όμως και εθνικών κυβερνήσεων. Η εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρει πως η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια "τρύπα" τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ υπάρχει ανάγκη haircut και στα δάνεια του επίσημου τομέα» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: