Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ 10% ΜΕ (ΝΕΑ) ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Διαμορφώνουν συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης..

Από τις νέες οριζόντιες περικοπές που περιλαμβάνονται στο νέο "πακέτο" μέτρων δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι κατώτατοι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση, αν δεν υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Οκτωβρίου, θα μειωθεί εκ νέου γύρω στο 10% ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη. Υπενθυμίζεται ότι οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγή της τρόικας και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ρίχνοντας τις εισαγωγικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 590 ευρώ (μεικτά), ενώ οι μισθοί των νέων έως 25 μειώθηκαν κατά 32%.



Τη νέα μείωση των κατώτερων μισθών εξήγγειλε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους "κοινωνικούς εταίρους", την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αποκρυπτογραφώντας τον περιβόητο διάλογο με στόχο "την επανεξέταση του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού", ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι "η κυβέρνηση σέβεται τη συλλογική αυτονομία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα των κατώτατων μισθών, όμως εκ του νόμου απορρέει πλέον μια πιο ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στον τρόπο διαμόρφωσής τους. Θα προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα».



Μέχρι 12% ζητεί "ψαλίδι" η τρόικα...



Με άλλα λόγια, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ανοιχτά ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί προς την τρόικα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, και ότι το υπουργείο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού! Έτσι κατά τη χθεσινή συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες (!) γνωστοποιήθηκε η κατάργηση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας θα καθορίζουν τα όρια του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο η τεχνική επιτροπή της τρόικας έθεσε ζήτημα κατάργησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έως και 12%, προκειμένου "να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" και με δεδομένο ότι οι (κατώτατοι) μισθοί στη χώρα μας δεν μπορούν να είναι υψηλότεροι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, όπως είναι η Πορτογαλία. Βέβαια, λίγους μήνες πριν, η τρόικα διά του Πόουλ Τόμσεν, είχε προχωρήσει σε συγκρίσεις των κατώτατων μισθών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για αυξημένο εργασιακό κόστος.

Πάντως σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η Συνομοσπονδία δεν θα εμπλακεί σε κανέναν διάλογο με το υπουργείο αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, καθώς αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. "Αρνούμαστε να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού στη χώρα μας. Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%", τόνισε.

* Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν δύο επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών εταίρων. Η πρώτη θα έχει ως αντικείμενο την διαμόρφωση προτάσεων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας και τη θωράκιση του ΣΕΠΕ, ενώ η δεύτερη θα ασχοληθεί με τα προγράμματα του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας που καταργήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: