Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΕΥΡΩΜΠΟΡΝΤΕΛΟ -ΕΥΡΩ

Κρίσιμος για το μέλλον του ευρώ ο Σεπτέμβριος

Ανοιχτή διαφωνία μεταξύ Μόντι και Μέρκελ


Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για το μέλλον της Ευρωζώνης ξεκινάει στις 6 του μηνός με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων.

Αν οι αποφάσεις της δεν πείσουν τις αγορές, τότε αναμένεται η Ισπανία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Σεπτεμβρίου, με τις εκλογές στην Ολλανδία και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη για τη συνταγματικότητα του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης στην Ευρωζώνη.


Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να έχει προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουλίου τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι η Γερμανία θέλει η Ιταλία και η Ισπανία να ζητήσουν επισήμως βοήθεια. Πάντως, χθες, διαφώνησαν ανοιχτά ο κ. Μόντι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βερολίνο, για το εάν θα πρέπει να δοθεί τραπεζική άδεια στον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης.

Το περιοδικό Spiegel εμφανίζει την κ. Μέρκελ αδύναμη, καθώς έχει φέρει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση και κινδυνεύει περισσότερο από μία πιθανή κατάρρευση του ευρώ ή έξοδο της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: