Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

KKE : Η στάση πληρωμών είναι ήδη γεγονός

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ : Στο πλευρό των Δημάρχων

Μετά την αποφυγή του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των δημάρχων για το ύψος του κονδυλίου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Αθήνας, αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα πλην των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κλείνοντας τους δήμους για 48 ώρες, αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και περαιτέρω κλιμάκωση αν δεν δοθεί λύση.


Η ΚΕΔΕ ζητάει 2,7 δισ. ευρώ, όπως ήταν ώς το 2009, ενώ στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόλις 2,4. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον “Καλλικράτη” έχουν μεταφερθεί επιπλέον αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση και, την ίδια στιγμή, οι πόροι μειώθηκαν. Την τελευταία τριετία οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60% για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) και κατά 55% οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις (ΣΑΤΑ).


Το ψήφισμα του Εκτάκτου Συνεδρίου


Σύμφωνα με το ψήφισμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, οι προτεινόμενες ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των δήμων είναι η 12η και 13η Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες οι δήμαρχοι θα ζητήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το προεδρείο της Βουλής. Κατά τη δεύτερη συνάντηση θα ζητηθεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης με την παρουσία εκπροσώπων της ΚΕΔΕ. Μετά τις συναντήσεις αυτές θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ενώ αναφέρεται ρητά ότι θα φτάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

ΚΚΕ: Διαφωνία λόγω "ευρωμονόδρομου"

Από την πλευρά του ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε το δικό του πλαίσιο απόφασης, η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε πως η στάση πληρωμών είναι ήδη γεγονός, τόνισε την ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και για συνολική ρήξη με την Ε.Ε., αν και στο σκέλος των προτάσεων αναφέρθηκε στην αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αν υπάρξει αναθεώρηση της κεντρικής γραμμής από τη μεριά της Ε.Ε. ως προς την κατεύθυνση και τη σκοπιμότητα του προγράμματος αυτού.


Στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Εξάλλου σε συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με επικεφαλής τους βουλευτές Μ. Μπόλαρη, Θ. Πετράκο και Γ. Σταθάκη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία πλέον θέτουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι εν λόγω επιχειρήσεις για το δημόσιο συμφέρον τονίζοντας πως η ασκούμενη πολιτική τις οδηγεί σε μαρασμό με σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΔΕΥΑ και εξέφρασε την αντίθεσή της στην υποβάθμιση και τη διάλυσή τους, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στις μειώσεις μισθών και την εργασιακή εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: