Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Η κρίση απαιτεί συμβιβασμούς!! (πέστε στα τέσσερα δηλαδή!!)

Eίναι βουνό το δίκιο των επαγγελματικών κλάδων και των επιχειρήσεων – φαρμακοποιών, γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών εν προκειμένω – που έχουν καταστεί αναγκαστικοί πιστωτές του Δημοσίου. Μένουν απλήρωτοι, ενώ οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες τους τρέχουν. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η τραγική κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού. Συνέπεια πληρωμών με άδεια ταμεία δεν μπορεί να υπάρξει. Αμεσες λύσεις δεν υπάρχουν. Γι' αυτό πρέπει να αναζητηθούν προσωρινές συμβιβαστικές λύσεις, όπως είναι οι συμψηφισμοί υποχρεώσεων, ΦΠΑ κ.λπ. Το κράτος να στραφεί στην περικοπή περισσότερων περιττών δαπανών του για να εξασφαλίσει ρευστότητα και οι ιδιώτες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο αντοχής τους. Και σε κάθε περίπτωση να αλλάξουν οι παλιές νοοτροπίες και πρακτικές – εκατέρωθεν.
ΤΑ ΝΕΑ


Τα θετικά (για ποιους;)


Τα νέα μέτρα που θα χρειασθεί να εγκριθούν τις επόμενες εβδομάδες είναι δρακόντεια και θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να το γνωρίζει και να προετοιμάζεται. Θετικό, βεβαίως, είναι ότι θα αποτραπούν οι περαιτέρω μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των μάχιμων ενστόλων, οι οποίοι προστατεύουν με μεγάλο κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και ότι δεν θα μειωθούν οι πολύ μικρές συντάξεις των αγροτών.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι αυτό το πακέτο πρέπει να συνοδευθεί από άμεσα, απτά οφέλη, που θα εξασφαλίσουν στη χώρα οι εταίροι μας. Καμία κοινωνία και κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να αντέξουν πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, συνεχείς περικοπές και το κυριότερο, την έλλειψη μιας διαβεβαίωσης ότι «αυτό είναι», ότι, δηλαδή, αυτός είναι ο τελευταίος δύσκολος κάβος προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης και της βεβαιότητας για το μέλλον της εντός της Ευρωζώνης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θυσίες να έχουν αντίκρισμα (έχουν έχουν με ένα ετήσιο ΑΕΠ ανακεφαλαιώθηκαν οι τράπεζες χώρια τα μπόνους της ολιγαρχίας..)

Δύσκολη και επίπονη αποδεικνύεται η διαδικασία των τελικών αποφάσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. Και είναι απόλυτα φυσικό να συμβαίνει, αν συνεκτιμηθεί ότι πρόκειται για ευρύτατες δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες έρχονται ύστερα από πέντε χρόνια εξοντωτικής ύφεσης. Αν μη τι άλλο, οι τρεις αρχηγοί που επωμίζονται την ευθύνη των συγκεκριμένων αποφάσεων επιδιώκουν ένα μείγμα μέτρων που να πλήττει όσο λιγότερο γίνεται τα κατώτερα και μεσαία οικονομικά στρώματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει το κύριο βάρος της επιχειρούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: