Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΣ

Οι συνάδελφοί του: Είμαστε πλέον αποφασισμένοι για τα πάντα

Ας θυμηθούμε τον Κινέζο πρωθυπουργό: Η εφαρμογή των μέτρων δεν θα είναι ένα μακρύ ήρεμο ποτάμι!! Μάντης είναι;

Έκοψε τις φλέβες του χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αγωνιστής ανθρακωρύχος του ορυχείου Carbosulcis στην Σαρδηνία, Στέφανο Μελέτι. "Τι πρέπει να κάνουμε; Nα αυτοκτονήσουμε;" είχε πει λίγο πριν. Εκεί, τέσσερις μέρες τώρα, οι εργαζόμενοι έχουν κάνει κατάληψη στο ορυχείο διεκδικώντας να διασφαλιστεί η λειτουργία του και οι ζωές τους. Συγκεκριμένα, οι εργάτες βρίσκονται σε 390 μέτρα βάθος και έχουν μαζί τους εξακόσια κιλά εκρηκτική ύλη. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η συνέντευξη Τύπου διεκόπη, με τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του να είναι φανερά σοκαρισμένοι.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ανθρακωρυχείο Carbonsulcis


«Είμαστε αποφασισμένοι για τα πάντα», είχαν πει νωρίτερα στην συνέντευξη Τύπου οι ανθρακωρύχοι εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίθεσή τους στο κλείσιμο του ορυχείου όπου εργάζονται, το οποίο είναι το τελευταίο που λειτουργεί στη Σαρδηνία. Την ώρα που η εταιρεία κρίνει τη συνέχιση των εργασιών ασύμφορη, οι απελπισμένοι εργάτες ζητούν να γίνουν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ., ευρώ σε διάστημα οκτώ ετών. Προς το παρόν όμως τα μηνύματα από την κυβέρνηση της Ρώμης είναι αρνητικά.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να λήξει την Παρασκευή, ωστόσο ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλάουντιο Ντε Βιντσέντι, μιλώντας στη "Repubblica" χαρακτήρισε «μη βιώσιμη οικονομικά» την πρόταση, ενώ παράλληλα «εγγυήθηκε» ότι οι συνολικά πεντακόσιοι εργαζόμενοι της Carbonsulcis δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι. Οι ανθρακωρύχοι, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πως η πρότασή τους, εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις της Σαρδηνίας καθαρή ενέργεια σε κόστος σαφώς χαμηλότερο από το σημερινό. «Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας δοθούν οι απαντήσεις που επιθυμούμε, μέχρι να βρεθεί μια λογική και ανθρώπινη λύση», επανέλαβαν την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: