Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Μουσικές στο φως του φεγγαριού...

Τα δυο φεγγάρια του Αυγούστου

Φέτος ο Αύγουστος έχει δύο φεγγάρια... Κι αυτό το δεύτερο φεγγάρι έχει πολλή μουσική. Σήμερα το βράδυ λοιπόν, με την πανσέληνο, συνολικά 125 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα, από την Ήπειρο μέχρι τη Ρόδο και από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κρήτη, θα παραμείνουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο, προκειμένου να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία για μια περιήγηση υπό το φως της πιο λαμπρής πανσελήνου του έτους. Ακόμη, σε 85 από αυτούς, θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται χάρις στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Φυλάξεων Αρχαιοτήτων.

Στην Αθήνα...


Με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, αλλά και ελεύθερη είσοδο από τις 9.00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, γιορτάζει το Μουσείο της Ακρόπολης την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, χάρις στην επιμονή και την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων, διοργανώνει νυχτερινή ξενάγηση (8.30 μ.μ.) στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» από αρχαιολόγους του, ενώ μία ώρα αργότερα το Guitarte Esemble ερμηνεύει αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής και μουσικής από παραστάσεις αρχαίου δράματος. Στο διπλανό Επιγραφικό Μουσείο, επί της οδού Τοσίτσα, θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή Αγέλαστος πέτρα (8.30 μ.μ.)

Στον δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου, η Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία του Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο, ενώ στη Ρωμαϊκή Αγορά, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών.

Στο υποβλητικό τοπίο του Σουνίου, στον Ναό του Ποσειδώνα, θα βρίσκονται ο Γιώργος Ανδρέου, η Τάνια Τσανακλίδου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ την ίδια ώρα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής υπόσχονται μια μουσική μυσταγωγία υπό το φως της πανσελήνου.



...και στη Θεσσαλονίκη

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εορτασμών του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκατονταετηρίδα της πόλης. Έτσι, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 9.00 μ.μ., η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε πλήρη σύνθεση, θα παρουσιάσει κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι έργα του διεθνούς ρεπερτορίου υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Λίγο παραπάνω, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, θα πραγματοποιείται το Πικνίκ Urban Festival, με συναυλίες και προβολές, ενώ την ίδια ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα βρίσκεται το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο Stringless και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ο Ανδρέας Καρακότας και το Plaza Ensemble με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Από τις εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, αξίζει να αναφερθεί η συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στη Σαμοθράκη, καθώς και της Μαρίας Φαραντούρη στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Έβρο, η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τον Μανδραγόρα του Μακιαβέλλι, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, η συναυλία της Monika στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης, στην Πρέβεζα, η συναυλία των VIU στο φρούριο του Παλαμηδίου, στο Ναύπλιο, ενώ αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η πρωτοβουλία να ακουστεί ταυτόχρονα, στις 11.00 μ.μ., σε όλους τους χώρους όπου γίνονται εκδηλώσεις στις Κυκλάδες, η Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου. Επιπλέον, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, στη Σαντορίνη, θα δώσει συναυλία η Μαρίζα Κωχ. Στην Κρήτη, τέλος, στις 9.30 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού Ανακτόρου Μαλίων, θα δώσει συναυλία η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: