Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ
 
Η εντατικοποίηση «τσακίζει κόκαλα»

Καταγγελία του κλαδικού συνδικάτου με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στη «FirstCall»
 
 
Κατέληξε προχτές, μετά από από εγκεφαλική αιμορραγία που έπαθε την ώρα της δουλειάς, 32χρονη εργαζόμενη στην εισπρακτική εταιρία FIRSTCALL, μετά από δύο μήνες σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.
Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο της εργαζόμενης, όπου αναφέρεται: 

«Το Σωματείο μας εκφράζει τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το θάνατο της 32χρονης συναδέλφισσας από τη FIRSTCALL, η οποία κατέληξε πριν λίγες μέρες μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, και αφού βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική επί δύο μήνες.


Το γεγονός ότι η συναδέλφισσα έχασε τις αισθήσεις της εν ώρα εργασίας (και αφού βρισκόταν στο χώρο σε κώμα επί 40 λεπτά περιμένοντας το ΕΚΑΒ!!!) μας δίνει την αφορμή να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, και ιδίως τις εισπρακτικές εταιρείες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απανωτές υπερωρίες σε εβδομαδιαία βάση, η καθημερινή πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να πιάνουν τους στόχους, η μη εφαρμογή των διαλειμμάτων σε τακτά διαστήματα (ανά 2 ώρες), έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή για κεφαλαλγίες, αυχενικά σύνδρομα και άλλα περιστατικά που βλάπτουν την υγεία μας.

Συνάδελφοι, το σωματείο μας έχει αναδείξει και στο παρελθόν την ανάγκη ύπαρξης γιατρού εργασίας σε όλες τις εισπρακτικές εταιρείες. Με συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς (π.χ. MELLON), με εξορμήσεις σε εισπρακτικές εταιρείες έχουμε απαιτήσει από την εργοδοσία τα απαραίτητα την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Ακόμη και στην περίπτωση της συναδέλφισσας, την ώρα που συνέβη το γεγονός, η εργοδοσία απέδειξε με τη στάση της ότι την ενδιαφέρει πάνω από όλα η κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη τη μέρα απαίτησε από τους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους...

 Μόνο όταν -για πρακτικούς λόγους- έπρεπε να εκκενωθεί ο χώρος, για να μεταφερθεί η εργαζόμενη, μόνο τότε δόθηκε η άδεια να βγουν από τις τηλεφωνικές γραμμές και να συγκεντρωθούν στο χώρο του διαλείμματος. Και αμέσως μετά βέβαια, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους, σαν να μη τρέχει τίποτα! Ενώ, ακόμη και τη μέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατός της, σταμάτησε η παραγωγή μόνο στο τμήμα της λόγω πένθους, και όλη η υπόλοιπη εταιρεία λειτούργησε κανονικά.

Συνάδελφοι, είναι ανάγκη σήμερα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ συσπειρωμένοι στο σωματείο μας να απαιτήσουμε:
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: