Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Επικίνδυνες ελλείψεις φαρμάκων


Σε επικίνδυνο για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων αποδεικνύεται το παιγνίδι της φαρμακοβιομηχανίας με τη συγκυβέρνηση για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, καθώς αποτελεί το άλλοθι, για να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων από φάρμακα πρώτης γραμμής.

Η φαρμακοβιομηχανία με το επιχείρημα της μείωσης κατά 33-55% των τιμών κάτω απ' το μέσο όρο των τριών φτηνότερων φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σύμφωνα με τον οποίο προβλέπει ο νόμος ότι διαμορφώνονται οι τιμές) δεν τιμολογούν πια φάρμακα, με αποτέλεσμα να λείπουν απ' την αγορά 600 - 700 κατηγορίες φαρμάκων, όπως είπε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής. 


Κάθε κατηγορία φαρμάκων περιέχει περισσότερες από μία συσκευασίες (δηλαδή με διαφορετική περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας), με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να είναι πολύ περισσότερες. Πρόκειται για φάρμακα ασθενών με - μεταξύ των άλλων - καρκίνο, μεταμοσχευμένους, με σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς και πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έδωσε χτες στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 32 σκευάσματα ανάμεσά τους και φτηνά φάρμακα - που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άρρωστοι και λείπουν απ' τα ράφια. «Ετσι ένας στους 8-10 ασθενείς που προσέρχονται στα φαρμακεία δεν βρίσκει πια τα φάρμακά του, ενώ οι ελλείψεις καθημερινά πολλαπλασιάζονται με απίστευτη ταχύτητα», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου του ΠΦΣ, το δελτίο τιμών είναι το άλλοθι για τη φαρμακοβιομηχανία, για να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και να μην τηρεί ούτε την πίστωση κατά 60 μέρες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και διαμορφώνοντας ασφυκτικά - κυρίως απ' τις πολυεθνικές του φαρμάκου - πιστωτικά όρια 15 - 30 ημερών. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σε συνδυασμό με τα τρομακτικά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί κατάγγειλαν ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης για τη διάθεση του βρεφικού γάλακτος απ' τα σούπερ μάρκετς αποτελεί και την πρόβα τζενεράλε για τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) - στην αρχή - και στη συνέχεια όλων των φαρμάκων απ' τα σούπερ μάρκετς.

Οι φαρμακοποιοί κατάγγειλαν πως το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έτσι θα γίνουν φτηνότερα τα βρεφικά γάλατα είναι έωλο, γιατί στη Γερμανία τα ίδια γάλατα πωλούνται από 33-110% φτηνότερα απ' τη χοντρική τιμή εισαγωγής στη χώρα μας. «Εάν - τονίστηκε - θέλει η κυβέρνηση να κάνει κάποια παρέμβαση, ας παρέμβει στο πεδίο των εισαγωγών».

Αναφορικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν ότι έχουν καταβληθεί μόλις 115 εκ. ευρώ απ' τα 515 εκ. ευρώ των μηνών Ιούλη και Αυγούστου 2012. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είχε υποσχεθεί εξόφληση μέχρι τις 12 Νοέμβρη 2012, χρονοδιάγραμμα που τροποποίησε τελευταία. Αν, τόνισαν, οι φαρμακοποιοί δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: