Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Εκροές» 73,7 δισ. ευρώ τραπεζικών καταθέσεων στην 4ετία

Στα 107,2 δισ. ευρώ τα δάνεια των νοικοκυριών από τις τράπεζες

Πακτωλός προς τους τραπεζίτες: 131 δις ευρώ



Στα 155,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Οκτώβρη του 2012 η μάζα των τραπεζικών καταθέσεων (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα), ενώ για τον ίδιο μήνα το σύνολο των τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνει στα 230,7 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το ύψος των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Καταθέσεις: Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σχετικά μικρή ανάκαμψη, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εισροή καταθέσεων από τις επιχειρήσεις. Απόλυτη στασιμότητα εμφανίζουν οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων. 


Συνολικά για το μήνα Οκτώβρη έφτασαν σε 155,2 δισ. ευρώ με αύξηση περίπου 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα προ 4μήνου επίπεδα (Ιούνη). Η κατρακύλα σε σύγκριση με τα επίπεδα του Γενάρη 2009 (228,9 δισ. ευρώ) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 73,7 δισ. ευρώ και ποσοστιαία στο 32,2%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος κεφαλαίων έχουν διαφύγει στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Δάνεια: Στα 107,2 δισ. ευρώ ή στο 52% του παραγόμενου ΑΕΠ φτάνουν τα χρωστούμενα των νοικοκυριών, εμφανίζοντας στο τελευταίο 12μηνο υποχώρηση 4,1%. Το σύνολο των τραπεζικών δανείων (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) εμφανίζεται στα 230,6 δισ. ευρώ ή στο 112% του ΑΕΠ.
 
Πακτωλός στους τραπεζίτες

Στα 131 δισ. ευρώ - στο 64% του παραγόμενου ΑΕΠ! - φτάνει ο πακτωλός από τα φτηνά, δανεικά κεφάλαια, που οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει από τους παράλληλους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Αποφασιστικό εργαλείο στήριξης γίνεται ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός στήριξης» (ELA) που έχει στήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στο μήνα Σεπτέμβρη του 2012, η διοχέτευση κεφαλαίων στους τραπεζίτες μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνει στα 100,6 δισ. ευρώ, ενώ σε ακόμη 30,3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η απευθείας «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζικών ομίλων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: