Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Άγρια παζάρια με τις τράπεζες στο φόντο της εκ νέου λεηλασίας των ασφαλιστικών μας ταμείων ως .. πατριωτικό μας καθήκον!! 



Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με θέμα τη συμμετοχή τους στην επαναγορά κρατικού χρέους, δεδομένου ότι διατηρούν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα «ακανθώδες», καθώς η συμμετοχή των τραπεζών στο «πατριωτικό καθήκον», όπως χαρακτήρισε ο Γ. Στουρνάρας την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους, θα έχει σαν συνέπεια να καταγράψουν ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους.


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του χρέους που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη, οι τράπεζες, αφ' ενός, έλαβαν και θα λάβουν περί τα 50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών, αφ' ετέρου, σε αντικατάσταση των παλιών ομολόγων που «κουρεύτηκαν», πήραν στα χέρια τους νέα ομόλογα.

Αν και η τρέχουσα τιμή των νέων αυτών ομολόγων κατρακύλησε στη δευτερογενή αγορά, η συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά του χρέους, συνεπάγεται ότι θα απολέσουν σημαντικό μέρος της αξίας των ομολόγων που διακρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκια τους.

Με τα δεδομένα αυτά, οι πληροφορίες θέλουν τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, να ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση, που θα τις απαλλάσσει από την κατηγορία της απιστίας, σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους από μετόχους, με την κατηγορία της πρόκλησης οικονομικής ζημιάς από τη συμμετοχή τους στην επαναγορά χρέους.

Από την άλλη, η συγκυβέρνηση «καίγεται» να βάλει στο παιγνίδι, εκτός από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος είναι, ότι η επαναγορά χρέους, είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που θα επιτρέψει στους αρμόδιους της τρόικας να δεχτούν ότι το κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλέπει και πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ. Σε περίπτωση αποτυχίας της επαναγοράς, υπάρχει, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το «σενάριο Β», για το οποίο βέβαια αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: