Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

 Ιδού και η μυθιστορηματική πλοκή από την ιστορία ενός CD..
 

Στο μεταξύ κάποιοι θα γράφουν ιστορία για σας πριν από εσάς..

 
Δεκέμβριος 2010: μέσω της διπλωματικής οδού, κατά δήλωσή του, φτάνει στα χέρια τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου η λίστα με περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην HSBC στη Γενεύη.

Ιανουάριος 2011: ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συγκαλεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μετείχαν στενοί του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, η διευθύντρια του γραφείου του Χρύσα Χατζή και ο νομικός σύμβουλος Τάσος Μπάνος. Στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντίνου θέτει δύο ερωτήματα. 
 
Αν μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές και εάν το υλικό της λίστας μπορεί να αποτελέσει βάση ελέγχων. Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση ήταν αρνητική. Στο δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νομικός σύμβουλος εισηγήθηκε ότι επιβάλλεται να γίνει έλεγχος ο οποίος μπορεί να διενεργηθεί είτε από την πλευρά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου, το οποίο θα μπορούσε να συσταθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Τελικά τα ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών της λίστας δόθηκαν, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στον τότε ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

2 Μαΐου 2011: αλλαγή σκυτάλης στο ΣΔΟΕ. Ο Γιάννης Καπελέρης τοποθετείται γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Διώτης. «Η πλήρης ηλεκτρονική λίστα δόθηκε στον κ. Διώτη», δηλώνει αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

17 Ιουνίου 2011: αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραλαμβάνει από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την περιβόητη λίστα.

10 Αυγούστου 2012: αλλαγή σκυτάλης στο ΣΔΟΕ. Ειδικός γραμματέας αναλαμβάνει ο Στέλιος Στασινόπουλος.

1 Οκτωβρίου 2012: «Αρχείο που να περιλαμβάνει ονόματα και θα μπορούσε να καταστεί αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας από δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει», δηλώνει ο κ. Διώτης, ο οποίος φέρεται ως ο τελευταίος αποδέκτης της λίστας.

2 Οκτωβρίου 2012: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος παραδίδει στο Μέγαρο Μαξίμου αντίγραφο της λίστας. Το Μέγαρο Μαξίμου αποστέλλει τη λίστα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο. Ο κ. Στασινόπουλος παραδίδει τη λίστα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

3 Οκτωβρίου 2012: Διώτης και Καπελέρης καταθέτουν στη Βουλή. «Ατύπως και εμπιστευτικά μού παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το στικάκι, ατύπως και εμπιστευτικά το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Αντίγραφο της λίστας δεν υπήρξε», τόνισε ο κ. Διώτης και υποστήριξε πως δεδομένου ότι το υλικό ήταν παράνομο, το ΣΔΟΕ δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Από την πλευρά του ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα που του έδωσε, ατύπως και εμπιστευτικά, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δέκα ονόματα, τέλος 2010 με αρχές 2011.

24 Οκτωβρίου 2012: καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο κ. Παπακωνσταντίνου προβαίνει σε μια μνημειώδη δήλωση: «Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι», δηλώνει και μάλιστα προτείνει «να ζητήσουμε να ξανασταλεί από τη Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα». Στα περί αλλοίωσης της λίστας απαντά: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας, έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή USB γιατί είναι πιο ασφαλές».

Νοέμβριος 2012: ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποβάλλει επίσημο αίτημα στον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να αποσταλεί εκ νέου η πρωτότυπη λίστα στις ελληνικές Αρχές.

21 Δεκεμβρίου 2012: το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρελήφθη από την αρμόδια Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου η λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και διαβιβάστηκε άμεσα στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα. Αμέσως ξεκινά η αντιπαραβολή των στοιχείων...



Δεν υπάρχουν σχόλια: